Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για ασθενείς με κορωνοϊό, νοσηλεύεται ασθενής ηλικίας 28 ετών, ενώ η πληρότητα του είναι και σήμερα 100%, για δεύτερη φορά σε δύο μέρες.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Δρ. Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου, «και σήμερα όπως και την Τρίτη, το Νοσοκομείο Αναφοράς έχει φτάσει στο 100% της πληρότητάς του, αφού νοσηλεύονται 75 ασθενείς ενώ οι 6 βρίσκονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Ουσιαστικά δεν υπάρχει κενό κρεβάτι, ωστόσο μέχρι τις 2 το μεσημέρι αναμένεται να δοθούν 6 – 7 εξιτήρια σε ασθενείς, των οποίων οι επαναληπτικές εξετάσεις για κορωνοϊό είναι αρνητικές».
Πρόσθεσε ότι «μέχρι τις δύο το μεσημέρι αναμένεται να γίνουν δύο εισαγωγές νέων ασθενών, οπότε οι κλίνες σιγά σιγά θα αρχίσουν να καταλαμβάνονται».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Δρ. Χατζηγιάννη είπε πως «το Νοσοκομείο Αναφοράς δέχεται εισαγωγές καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Ωστόσο, τα εξιτήρια πρέπει να δοθούν μέχρι το απόγευμα, ούτως ώστε να υπάρχουν κενές κλίνες σε περίπτωση που χρειαστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας».
Όσον αφορά τον μέσο όρο ηλικίας των νοσηλευομένων ασθενών με Covid-19 στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, είπε ότι «αυτός είναι στα 59 έτη, ωστόσο στο δημόσιο Νοσηλευτήριο αντιπροσωπεύονται όλες οι ηλικίες. Ο νεότερος ασθενής είναι 28 ετών και η γηραιότερη γυναίκα 86 ετών, η οποία δεν πρόλαβε να εμβολιαστεί, παρά το γεγονός ότι είχε πρόθεση να το κάνει».
Ανέφερε ακόμα ότι «η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου είναι σοβαρή και φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο μέγιστο της επιδημιολογικής κρίσης στο νησί μας. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δυστυχώς νοσούν βαριά από τον ιό και νεαρά άτομα, γεγονός που πρέπει να ευαισθητοποιήσει όλους, ότι δηλαδή μπορεί αύριο και εμείς να είμαστε στο κρεβάτι του πόνου».
Χρειάζεται, συνέχισε, «να τηρούμε τα μέτρα προστασίας αλλά και να προχωρήσουμε όταν φτάσει η σειρά μας στον εμβολιασμό, με στόχο να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους αγαπημένους μας ανθρώπους».
Η Δρ. Χατζηγιάννη κάλεσε τους συγγενείς ηλικιωμένων ατόμων, που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις ή ηλεκτρονικό υπολογιστή, να τους βοηθούν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν, ούτως ώστε να αποφύγουν να νοσήσουν βαριά από τον ιό.
Πηγή: ΚΥΠΕ