Η Αίγυπτος και το Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι ενδέχεται να κατασκευάσουν έναν υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες, καθώς επιδιώκουν να συνεργαστούν για την εξαγωγή καυσίμων στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Ο αγωγός θα συνδέσει το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ, Λεβιάθαν, με τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αιγύπτου, όπως ανακοίνωσαν την Κυριακή τα Υπουργεία Ενέργειας των δύο χωρών, αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Σημειώνει ότι η Αίγυπτος ανακοίνωσε επίσης πως οι δύο πλευρές θα εργαστούν για τον καταρτισμό ενός κρατικού πλαισίου σε σχέση με τον αγωγό.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ανακοίνωση έρχεται τη στιγμή που οι χώρες στην ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν τις επενδύσεις σε υπεράκτιες περιοχές φυσικού αερίου.
Σημειώνει ότι η Αίγυπτος επιδιώκει να γίνει ένας σημαντικός κόμβος για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπου η ζήτηση αυξάνεται καθώς οι ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις εγκαταλείπουν τα ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο.
Επιπλέον, το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι ο νέος αγωγός θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εξάγει περισσότερο αέριο στην Αίγυπτο και σημειώνει πως αυτή τη στιγμή το Ισραήλ μπορεί να στέλνει 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως μέσω του αγωγού EMG που βρίσκεται στη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο.
Προσθέτει ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών έγινε όταν ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ-Μόλα πραγματοποίησε μια σπάνια επίσκεψη για Αιγύπτιο αξιωματούχο στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Yuval Steinitz, και τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με τους οποίους συζητήθηκε η συνεργασία με άλλες χώρες για μετατροπή πλοίων ώστε αυτά να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αντί για πετρέλαιο. Σημειώνει πως ο Αιγύπτιος Υπουργός ταξίδεψε επίσης στην παλαιστινιακή πόλη Ραμάλα.
Η Chevron Corp. και άλλες εταιρείες έχουν επενδύσει χωριστά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν στη μεταφορά του ισραηλινού αερίου στην Αίγυπτο.
Επιπλέον, το Bloomberg αναφέρει ότι η Αίγυπτος ηγείται της ίδρυσης του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum) και σημειώνει ότι το Φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν επίσης οι Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστίνιοι, προορίζεται να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των παραγωγών φυσικού αερίου της περιοχής και των χωρών διέλευσης του αερίου.
Προσθέτει, ωστόσο, ότι η Τουρκία, η οποία έχει αυξήσει τις εντάσεις μέσω της εξερεύνησης φυσικού αερίου σε «αμφισβητούμενα ύδατα», κατά την έκφραση του Bloomberg, δεν περιλαμβάνεται ακόμη στο Φόρουμ.