Στα 109,7 εκατομμύρια έφτασε ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από την νόσο COVID-19 παγκοσμίως, ενώ οι νεκροί διεθνώς έφτασαν τα 2 εκατομμύρια 410 χιλιάδες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
Πάνω από 84 εκατ. έχουν αναρρώσει μέχρι τώρα από τη νόσο. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 263 χιλιάδες νέα κρούσματα σε όλο τον πλανήτη και 6.573 νέοι θάνατοι.
Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα από την αρχή την πανδημίας είναι οι ΗΠΑ, η Ινδία η Βραζιλία, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι επιστήμονες βρίσκονται σε εγρήγορση, αφού βασικός στόχος τους παραμένει η αποκάλυψη όλων των παραμέτρων του νέου κορωνοϊού προς αντιμετώπισή του και η όσο το δυνατόν μείωση της επικινδυνότητάς του.
Σύμφωνα με μία νέα καναδική μελέτη που βασίστηκε σε στοιχεία από το πρώτο επιδημικό κύμα (της άνοιξης και του περασμένου καλοκαιριού), ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από Covid-19 είναι περίπου 3,5 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον κίνδυνο θανάτου από εποχική γρίπη.
Αυτή η εκτίμηση είναι παρόμοια με άλλες μελέτες από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, επιβεβαιώνοντας ότι ο κορωνοϊός δεν είναι «μία απλή γριπούλα», όπως ορισμένοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Άμολ Βέρμα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση σε καναδικό ιατρικό περιοδικό, σύγκριναν στοιχεία από νοσηλείες σε επτά νοσοκομεία του Οντάριο και κατέθεσαν τα στοιχεία που προέκυψαν. Η εντός νοσοκομείου θνητότητα της πρώτης ομάδας του κορωνοϊού ήταν σχεδόν 20%, ενώ της γρίπης 6%.
«Μπορούμε, πλέον, να πούμε με βεβαιότητα ότι η Covid-19 είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι η εποχική γρίπη. Οι ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο με Covid-19 είχαν τρεισήμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ και μιάμιση φορά μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλεία, σε σχέση με τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν εξαιτίας γρίπης», δήλωσε ο Δρ Βέρμα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι o κορωνοϊός είναι πιο επικίνδυνος από τη γρίπη επειδή οι άνθρωποι έχουν χαμηλότερα επίπεδα ανοσίας απέναντί του, καθώς οι περιοδικές λοιμώξεις γρίπης στο παρελθόν και τα αντιγριπικά εμβόλια έχουν «χτίσει» μεγαλύτερη ανοσία στον πληθυσμό απέναντι στους ιούς της γρίπης.