Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε επίκεντρο 19 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά του νησιού, στη θαλάσσια περιοχή του Κοκκαρίου, σε εστιακό βάθος 10 χλμ.
Η δόνηση ήταν διάρκειας άνω των 10 δευτερολέπτων και έγινε αισθητή ακόμα και στην Αττική, αλλά και στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, η δόνηση είχε μέγεθος 6,9 Ρίχτερ και επίκεντρο 13 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά του Καρλοβάσου.
Όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέκος Λυμπέρης, από πτώση τοίχου στο Καρλόβασι τραυματίστηκε ένας άνδρας. Στην ίδια περιοχή, πολύ μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί ο μητροπολιτικός ναός Αγίου Νικολάου και η Πορφυριάδα Σχολή-δημοτικό σχολείο, όπου ευτυχώς οι μικροί μαθητές δεν έπαθαν τίποτα.
Αναστάτωση στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες
Εκτός από τις υπάρχουσες ήδη αναφορές για ζημιές σε κτήρια της Σάμου, αναφέρεται ότι τα πρώτα λεπτά μετά από τον σεισμό, παρατηρήθηκε έντονος κυματισμός κοντά στα παράλια.
Η σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νησιά του βορείου συγκροτήματος, όπου προκλήθηκε και μεγαλύτερη ανησυχία. Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω, της Καλύμνου, του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα νησί της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, αλλά προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την ένταση και τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης.