Του Πόλυ Χαραλάμπους

Τα λέμε καθημερινώς, τα τελευταία χρόνια, από τα μικρόφωνα της εκπομπής «Μεγάλη Κερκίδα». Προτρέπουμε τους προπονητές των ομάδων της Α’ κατηγορίας να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στα… δικά μας παιδιά, στους γηγενείς ποδοσφαιριστές.

Η αλήθεια είναι ότι στις πρώτες αγωνιστικές του νέου μαραθωνίου έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Τα νούμερα, που «γράφουν» οι ντόπιοι παίχτες είναι σαφώς μεγαλύτερα, απ’ αυτά των προηγούμενων χρόνων (ειδικά κατά την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος).

Ο άνθρωπος που κρατά τη σημαία είναι ο προπονητής της Ομόνοιας, Χέννιγκ Μπεργκ. Έχει αναλυθεί, παρά πολλές φορές, ότι ο Σκανδιναβός κουβαλά μια… αλλιώτικη νοοτροπία, γι’ αυτό κι έχει «βάλει γυαλιά» στους άλλους συναδέλφους, ειδικά των μεγάλων ομάδων.

Την περασμένη αγωνιστική, οι προπονητές του Εθνικού και της Νέας Σαλαμίνας, αναγκάστηκαν να… ανεβάσουν αρκετά νεαρά παιδιά από τις ομάδες Κ-19, ούτως ώστε να συμπληρώσουν το φύλο αγώνα, για τα ματς τους με Απόλλωνα και Πάφο, αντίστοιχα. Επειδή είχαν παροπλισμένους αρκετούς παίχτες, λόγω κορωνοϊού.

Όχι μόνο αυτό, οι προπονητές των δυο αυτών ομάδων, «έριξαν» και αρκετά «πιτσιρίκια» στις ενδεκάδες που κατέβασαν. Τα περισσότερα από τα παιδιά που «βαπτίστηκαν στην κολυμβήθρα» των σαλονιών του επαγγελματικού πρωταθλήματος, έδειξαν ότι έχουν τα προσόντα να σταθούν σε ψηλό επίπεδο. Αυτό ήταν το μεγάλο «κέρδος» για τις δυο ομάδες, ανεξαρτήτως αν έχασαν τα παιχνίδια της 6ης αγωνιστικής.

Μέσα σε όλα αυτά, διαπιστώνουμε, πάντως, ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση, στον τομέα της νοοτροπίας των νεαρών Κυπρίων παιχτών. Μιλώντας με προπονητές ομάδων πρώτης κατηγορίας, μας έλεγαν τα τελευταία χρόνια ότι αυτό ήταν το «ελάττωμα» μερικών παιδιών, γι’ αυτό και δεν τους έδιδαν πολλές ευκαιρίες συμμετοχής.

Δεν λέμε να γυρίσουμε το ποδόσφαιρο μας τριάντα χρόνια πίσω και να… βλέπουμε στα γήπεδα, περισσότερους ντόπιους παίχτες. Τουλάχιστον, όμως, να τερματιστεί (σε κάποιο βαθμό) η «ξενομανία», που μας κυριεύει από την εποχή (2004), που άνοιξαν τα σύνορα των κοινοτικών παιχτών.

Υ.Γ. Η «ξενομανία» της τελευταίας 15-ετίας σχετίζεται, βεβαίως, και με ένα άλλο «καθεστώς», που έχει επικρατήσει. Μερικοί ατζέντηδες, που κάνουν κουμάντο σε ομάδες, δείχνουν προτίμηση σε παίχτες από το εξωτερικό, επειδή είναι μεγαλύτερο το κέρδος. Φυσικά, δεν φταίνε αυτοί, αλλά οι διοικήσεις που λειτουργούν με αυτό τον τρόπο.

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6