Πηγή φωτογραφίας: www.evidentlycochrane.net
Την θέσπιση κανονισμών, με τους οποίους θα πρέπει να διασφαλίζεται σε όλους τους χώρους εργασίας η διαμόρφωση ειδικών χώρων, στους οποίους θα μπορούν μητέρες να θηλάζουν νεογέννητα βρέφη ή να αντλούν και να αποθηκεύουν μητρικό γάλα, προωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.
Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων και αρμόδιων κρατικών τμημάτων. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι οι κανονισμοί αποτελούν διασαφήνιση της σχετικής νομοθεσίας. Στόχος, όπως είπε, είναι η θηλάζουσα εργαζόμενη να έχει το δικαίωμα να φυλάξει γάλα ή να θηλάσει, κάτι που αποτελεί ένα από τα βασικά δικαιώματα, που περιλαμβάνεται στη σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού.
Η εφαρμογή των κανονισμών θα είναι υποχρεωτικοί για εργοδότες, καθώς και για χώρους εργασίας στο δημόσιο. Σε περίπτωση που ζητηθεί από μητέρα παιδιού, θα έχουν πρέπει να διασφαλίζουν είτε μόνιμο ή προσωρινό χώρο για θηλασμό.
Θα πρέπει να είναι ένας χώρος όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του Υπ. Υγείας ο οποίος να κλειδώνει με φιλικό περιβάλλον, ώστε να διασφαλίζεται η ατομικότητα της μητέρας.
Εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας ανέφερε ότι οι ποινές καθώς και ο έλεγχος πρέπει να διασφαλίζεται με παραπομπή στον νόμο για την μητρότητα. Εκπρόσωπος της επιτροπής για την εθνική στρατηγική για προώθηση του μητρικού θηλασμού ανέφερε ότι μετά την εφαρμογή πρωτοκόλλων για τον θηλασμό στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί ο μητρικός θηλασμός αφού γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
Εντός Οκτωβρίου αναμένεται ότι θα ψηφιστούν οι κανονισμοί, όπως είπε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας.
Δημήτρης Στρατής