Ανάμεσα στα 11 είδη σαύρας που μπορεί να συναντήσει κανείς στην Κύπρο, είναι και η Ακανθοδάκτυλη Αμμόσαυρα, με το επιστημονικό όνομα Acanthodactylus schreiberi. Το σώμα της αμμόσαυρας ποικίλλει από γκρι σε αμμώδες χάλκινο-καφέ, με διάφορες σκούρες γραμμές κατά μήκος της πλάτης και των πλευρών. Πάνω στα πόδια της υπάρχουν διάφορα ανοικτόχρωμα στίγματα. Η ουρά της είναι διπλάσια από το σώμα της και στα νεαρά άτομα έχει έντονο κόκκινο χρώμα. Η αμμόσαυρα θεωρείται υπενδημικό υποείδος της Κύπρου και έχει καταγραφεί και σε δύο θέσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία. Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι οι αμμόσαυρες συχνά εμπλέκονται σε ενδοοικογενειακές αψιμαχίες. Τα αρσενικά υπερασπίζονται επιθετικά τα εδαφικά όριά τους και όταν πρόκειται να ζευγαρώσουν, συμπεριφέρονται στους συντρόφους τους με άγριο και επιθετικό τρόπο. Επίσης, η σαύρα αυτή είναι πολύ ενεργητική και διαθέτει φοβερή ταχύτητα.

Εντοπίζεται κυρίως σε παράκτια θινικά οικοσυστήματα, δηλαδή στα οικοσυστήματα παράκτιων αμμολόφων, όπως αυτά που υπάρχουν στο Ακρωτήρι. Λόγω της ραγδαίας υποβάθμισης ή και καταστροφής αυτών των φυσικών οικοτόπων της αμμόσαυρας, η Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης κατατάσσει την αμμόσαυρα στα κινδυνεύοντα είδη, δηλαδή αντιμετωπίζει κίνδυνο εξαφάνισης στο εγγύς μέλλον.

Ας αποτρέψουμε τη θανάτωση των αμμοσαυρών από ασυνείδητους. Ας σταματήσουμε την καταστροφή των παράκτιων θινικών οικοσυστημάτων, τα οποία φιλοξενούν την αμμόσαυρα και πολλά άλλα είδη οργανισμών που απειλούνται με εξαφάνιση.

 

Έρευνα-Παρουσίαση:

Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι

Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org)

Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού