Η θυσία όλων των παλικαριών της Κύπρου, «μας επιβάλλει να συνεχίσουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση του νησιού μας και για τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού», είπε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, σε επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο πεσόντων και τη δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων της κοινότητας Ψιμολόφου.
«Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης είναι η επίτευξη λύσης μέσα από τις αποφάσεις και το πλαίσιο του ΟΗΕ για μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία η οποία θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δέσμευση μας είναι μία και αμετάθετη, ανέφερε ο κ. Καρούσος

Ο εθνικός αγώνας που οφείλουμε να διεξάγουμε σήμερα δεν είναι εύκολος και οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές, δυναμικοί αλλά και ευέλικτοι, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο των αγωνιστών της ΕΟΚΑ Ιωνά Νικολάου και Κυριάκου Κολοκάση στο Γέρι.
«Σήμερα, οφείλουμε να έχουμε πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που έχουμε έναντι μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι προκλήσεις των καιρών δεν είναι οι ίδιες, αλλά είναι περίοδος κοσμογονικών αλλαγών στη γειτονιά μας».
Ο κ. Πετρίδης είπε ότι «συνυπάρχουμε δίπλα από μια Τουρκία η οποία όχι μόνο συνεχίζει να κατέχει την μισή μας πατρίδα αλλά υιοθετεί και εφαρμόζει ένα νέο δόγμα νεοοθωμανικού, εθνικιστικού επεκτατισμού».

Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από μέρους της Τουρκίας, όπως και των αρχών που διέπουν την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία των κρατών, είναι ξεκάθαρη δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, σε ομιλία του νωρίτερα στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Χριστάκη Ιωάννη Θεοδοσίου, στο Πραστειό Κελλακίου.
Όπως είπε ο κ. Φωτίου, «με πίστη στο δίκαιο των θέσεων μας και με ενισχυμένη τη γεωπολιτική μας θέση, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας».