Του Σάββα Χρίστου*
«Η τέχνη μιμείται τη ζωή ή η ζωή μιμείται την τέχνη;» Ένα κλισέ ερώτημα, που καταντά αναπάντητο αίνιγμα. Ναι, έχει καταντήσει κλισέ, μήπως, όμως, στα καλλιτεχνικά και ανήσυχα μυαλά είναι πάντα επίκαιρο;
Η δική μου απάντηση, λοιπόν, βασίζεται στην αντικειμενική υπόληψη του κάθε ανθρώπου… και αυτό, συχνά, είναι επικίνδυνο…
Έτσι, λοιπόν, επειδή σηκώνει συζήτηση αιώνων όσον αφορά την τέχνη, εγώ θα αρκεστώ στο μέρος της έβδομης τέχνης, τον κινηματογράφο. Στις μέρες μας, δυστυχώς, η τέχνη μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια πιο ελαφράς μορφής απεικόνιση της ζωής…
Εδώ φτάνουμε στο σημείο να λέμε ότι η ζωή τολμά παραπάνω από το κάθε δημιουργικό και εκκεντρικό καλλιτεχνικό μυαλό και, δυστυχώς, ο πραγματικός νους ξεφεύγει και μας δείχνει την πικρή αλήθεια.
Από πού να αρχίσω; Από σωματική, ψυχολογική βία ή από βιβλικών διαστάσεων καταστροφές;
Όσο και αν η τέχνη προσπαθεί να διαμορφώσει τη βία σε στυλιζαρισμένη χορογραφία, ή όσο και να προσπαθεί η τέχνη να διαμορφώσει μια έκρηξη ή μια καταστροφή, όσα εφέ και ωραία χρώματα και να προσθέσουμε, εμείς θα βρούμε την ένοχη ηδονή και ευχαρίστηση στο αληθινό υλικό μιας καταστροφής ή μιας εικόνας βίας από τα social media.
Είναι τελικά αυτή η ωμότητα της πραγματικότητας, η νέα μορφή κινηματογράφου;
Ίσως. Ίσως και για αυτό να γίνονται τεράστιες επιτυχίες οι σειρές φαντασίας. Ακριβώς, επειδή μας ταξιδεύουν σε έναν άλλο κόσμο που, όσο επικίνδυνος και να είναι, μας χαλαρώνει στον απαγορευτικό κίνδυνο μιας άλλης εποχής ή άλλου σύμπαντος. Και ναι, με όλα αυτά που συμβαίνουν στη διπλανή μας πόρτα… προτιμώ κι εγώ να νιώθω την ασφάλεια σε ένα άλλο σύμπαν, με ξωτικά και πεντάμετρα τέρατα.
Απλά επαναλαμβάνω. Το ότι γινόμαστε σκηνοθέτες της ωμής πραγματικότητας, όλο αυτό μας κάνει καλλιτέχνες, μαζοχιστές, ή ανώμαλους;
Τι νομίζετε… Μπορεί ένας σκηνοθέτης να τέρψει το μυαλό του άλλου, κτίζοντας καθρέφτη της πραγματικότητας… μέχρι να κυκλοφορήσει θα το ‘χουμε ήδη δει και εύχομαι να μην το ζήσουμε… Οπότε… cheers στο μεταφυσικό, υπερφυσικό και παράλληλο ασφαλές σύμπαν.
*Ο Σάββας Χρίστου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Σπούδασε Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακολούθησε Μουσικές σπουδές και Σεμινάρια Σκηνοθεσίας και Φωτογραφίας. Στο Κανάλι 6 εντάχθηκε το 2013 ως ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός. Παρουσιάζει την εκπομπή «Ραδιοφωνικό Μπαράζ» με τον Γιάννη Κωστακόπουλο και τα «Κινηματογραφικά Νέα» με τον Πανίκο Καρπέττα. Παράλληλα, δουλεύει ως φωτογράφος σε διάφορα περιοδικά μόδας και έχει γυρίσει 10 μικρού μήκους ταινίες.
Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6