ενημέρωση 12:35
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται να προσέλθουν ξανά στις 5 το απόγευμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε μία ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές τους για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε
Προηγήθηκε ένα ολονύχτιο διαπραγματευτικό θρίλερ, που όμως δεν κατέληξε στην επίτευξη της πολυπόθητης συμβιβαστικής λύσης.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, μέχρι την ώρα εκείνη θα διανεμηθεί στις αντιπροσωπείες των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. νέα πρόταση, η οποία θα προβλέπει ότι το ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανέρχεται σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισεκατομμύρια ευρώ θα αποτελούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 360 δισ. δάνεια.
Το αρχικό σχέδιο, το οποίο είχαν χαρακτηρίσει απαράδεκτο οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία), προέβλεπε το ότι ποσό των επιχορηγήσεων που θα μπορούσαν να λάβουν οι χώρες μέλη θα ανέρχεται σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Γαλλία και η Γερμανία άσκησαν πιέσεις ώστε το ποσό να παραμείνει γύρω στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σε ανάρτησή του στο Twitter o Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε την ικανοποίησή του σημειώνοντας ότι οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Παράλληλα, πρόοδο στις διαπραγματεύσεις διαπίστωσε και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. «Υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά χθες βράδυ, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι συνολικά κάνουμε πρόοδο», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απηύθυνε έκκληση να επιτευχθεί συμβιβασμός έστω την ύστατη στιγμή της Συνόδου που οδεύει να καταρρίψει ρεκόρ διάρκειας. Ο Μισέλ υπενθύμισε στους «27» ότι η πανδημία έχει αφήσει πίσω της πάνω από 600.000 νεκρούς παγκοσμίως, επισημαίνοντας ότι επαφίεται σε αυτούς να επιδείξουν ενότητα και να σταθούν αλληλέγγυοι μπροστά στην κρίση.
Η ομάδα των «φειδωλών» χωρών πιέζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής το ποσό που θα διατεθεί υπό μορφή δωρεών ή επιχορηγήσεων να είναι μικρότερο και μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου του ταμείου να διατεθεί υπό τη μορφή δανείων. Οι τεταμένες συνομιλίες, που κοντεύουν να φθάσουν σε διάρκεια τη Σύνοδο Κορυφής στη Νίκαια της Γαλλίας πριν από 20 χρόνια, αναδεικνύουν με εμφατικό τρόπο το χάσμα μεταξύ του Βορρά και του Νότου στην Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε την Ολλανδία και τους συμμάχους της Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία για «εκβιασμό». Σύμφωνα με ιταλική διπλωματική πηγή, ο Κόντε φέρεται να είπε στον Ρούτε ότι «μπορεί να γίνεις ήρωας στην πατρίδα σου για μερικές ημέρες, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες θα είσαι υπεύθυνος έναντι όλων των Ευρωπαίων για το μπλοκάρισμα μιας αποτελεσματικής και επαρκούς συμφωνίας».
Σύμφωνα με μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας, κατά τις χθεσινές συζητήσεις ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι», επικρίνοντας έντονα την αντίσταση που προβάλλουν οι «φειδωλές» χώρες στο να προσφερθεί μεγάλο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ιδίως με κοινό δανεισμό της Ε.Ε., από τις αγορές, ως βοήθεια στα κράτη-μέλη.
πηγή: naftemporiki.gr