Πάλι καλά που στον τόπο μας, η κατάσταση με τον κορωνοϊό παραμένει υπό έλεγχο. Ευτυχώς που ο περίεργος και απρόβλεπτος ιός δεν μας «χτύπησε» στο βαθμό που (δυστυχώς) το έκανε σε αρκετές άλλες χώρες.
Το δημοφιλέστερο άθλημα στη νήσο, δεν έμεινε φυσικά ανεπηρέαστο από την πανδημία, που «ταρακούνησε» ολόκληρη την ανθρωπότητα. Έμειναν στη μέση οι διοργανώσεις, με απόφαση της Ομοσπονδίας και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ομάδων.
Οι οικονομικές συνέπειες θα φανούν ακόμα περισσότερο στην καινούργια αγωνιστική περίοδο. Ήδη, οι διοικήσεις των ομάδων φρόντισαν να λάβουν μέτρα, μειώνοντας τους ετήσιους προϋπολογισμούς, ξέροντας ότι θα χάσουν κάποιες πηγές εσόδων (εισιτήρια, μείωση τηλεοπτικών συμβολαίων και άλλα).
Οι τηλεοπτικές πλατφόρμες φρόντισαν από νωρίς να τους στείλουν μηνύματα ότι θα υπάρξει αναθεώρηση των οικονομικών όρων των συμβολαίων που υπέγραψαν πριν 1-2 χρόνια. Καμία ομάδα δεν είχε την… πολυτέλεια να «στήσει πόδι», αντιδρώντας στις αποφάσεις των συνδρομητικών καναλιών.
Βλέπετε ότι και οι διευθύνσεις των καναλιών που προβάλλουν το ποδόσφαιρο, αντιλήφθηκαν πόσο ζορίζουν τα πράγματα και έκατσαν γύρω από ένα τραπέζι, βρίσκοντας τελικά τη λύση για τη δημιουργία κοινής πλατφόρμας. Τούτο αποτελούσε, άλλωστε, λαϊκή απαίτηση, της συντριπτικής πλειοψηφίας των ποδοσφαιρόφιλων. Επειδή φάνταζε αδιανόητο σε μια χώρα με πληθυσμό λιγότερο από ένα εκατομμύριο, να υπάρχουν τρεις διαφορετικές πλατφόρμες που πρόσφεραν «μενού» ζωντανών μεταδόσεων του κυπριακού φουτμπόλ.
Το καινούργιο τηλεοπτικό «καθεστώς» αποτελεί μια από τις σημαντικότερες διορθώσεις, στις πολλές στρεβλώσεις που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι του τόπου.
Αν δεν εμφανιζόταν ο κορωνοϊός, να τους βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι στον οικονομικό τομέα, αποκλείεται να συζητούσαν σοβαρά τη δημιουργία κοινής πλατφόρμας. Μια άλλη «παραδοξότητα» που φαίνεται ότι βαίνει προς διόρθωση, είναι τα «τρελά» συμβόλαια που έδιδαν σε μερικούς παίχτες, κάποιες από τις μεγάλες ομάδες.
Η υποχρεωτική εφαρμογή της πολιτικής του ψαλιδιού που ακολουθείται, έχει φέρει την κατάσταση σε πιο λογικά πλαίσια. Είναι και ομάδες, που δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα οι διοικήσεις τους να ευθυγραμμιστούν με τα νέα δεδομένα.
Τα τελευταία 3-4 χρόνια, οι διοικήσεις τους φρόντισαν να νοικοκυρέψουν τα οικονομικά τους, μειώνοντας σημαντικά τους προϋπολογισμούς. Σ’ αυτή την κατηγορία, περιλαμβάνονται η ΑΕΛ και η Νέα Σαλαμίνα. Παρά την συντηρητική οικονομική πολιτική που ακολούθησαν οι διοικήσεις τους, ήταν αρκετά ανταγωνιστικές οι ομάδες τους.
Παράλληλα, οι ομάδες που κάθε χρόνο παίζουν στην Ευρώπη, υποχρεώθηκαν να κάμουν μεγαλύτερες περικοπές. Επειδή ο παράξενος τρόπος (με μονούς αγώνες) που θα διεξαχθούν φέτος τα προκριματικά, τους αναγκάζει να κρατάνε μικρό καλάθι για το πόσο μακριά θα πάνε οι ομάδες τους. Είναι γνωστό, ότι το χρήμα και τα μπόνους της ΟΥΕΦΑ, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις νίκες και τις προκρίσεις που πετυχαίνει μια ομάδα.
Ο κορωνοϊός, επαναλαμβάνουμε, έχει βοηθήσει τις διοικήσεις των ομάδων να λογικευτούν. Μακάρι, βεβαίως, να συνεχίσουν να μην «πετούν» τα λεφτά στον αέρα, λες κι είναι πετσετάκια (χαρτομάντηλα στην κυπριακή) και να μην αρχίσουν τα ίδια, όταν θα ξεμπερδέψουμε με αυτή την ιστορία.
Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6