Οι πιθανές λύσεις για το θέμα που προέκυψε με τα βρετανικά πανεπιστήμια εξετάστηκαν σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Η απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης να τερματίσει την παραχώρηση φοιτητικών δανείων και να αναθεωρήσει το ύψος των διδάκτρων που θα κληθούν να καταβάλουν Ευρωπαίοι φοιτητές, μεταξύ των οποίων και Κύπριοι, σε βρετανικά πανεπιστήμια από το 2021, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται στην εξασφάλιση μιας ειδικής συμφωνίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Μεγάλης Βρετανίας, ώστε να μην ισχύσει η αύξηση των διδάκτρων. Δεν εγκαταλείπεται η προσπάθεια να διασφαλιστεί μια ρύθμιση για συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο η οποία να ισχύει εσαεί, ώστε να υπάρξει μια ειδική μεταχείριση της Κύπρου μέσα στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας.
Όσοι φοιτητές βρίσκονται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο ή θα εισαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2020 δεν επηρεάζονται από τις νέες αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης, αφού θα ισχύσουν από το 2021. Η κυβέρνηση θα καλέσει τις επόμενες ημέρες όσους επηρεάζονται να το δηλώσουν, προκειμένου να έχει μια συνολική εικόνα του αριθμού των επηρεαζομένων υποψηφίων φοιτητών.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ακούστηκε στην Επιτροπή Παιδείας από μαθητή που θέλει να πάει στο Πανεπιστήμιο Cambridge, είναι ότι με τα έως τώρα δεδομένα θα χρειαζόταν 10.000 σε δίδακτρα, ενώ με τα αναθεωρημένα δίδακτρα θα χρειαστεί περίπου 45.000 τον χρόνο.
O βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι επηρεάζονται υποψήφιοι φοιτητές που έχουν εξασφαλίσει θέση ωστόσο λόγω της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας θα εισαχθούν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά σε κάποιο βρετανικό πανεπιστήμιο. Επέκρινε την κυβέρνηση ότι ενήργησε κατόπιν εορτής και αφού ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης, ενώ ήταν σε γνώση της οι προθέσεις της Βρετανίας εδώ και μήνες.
Δημήτρης Στρατής