Μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να λειτουργήσουν τελικά τα έξυπνα φώτα στον κυκλικό κόμβο που οδηγεί προς το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Όπως δήλωσε στο Κανάλι 6, ο αρμόδιος λειτουργός των δημοσίων έργων Μιχάλης Καραντάνος, παρά το γεγονός ότι είχε εκδοθεί σχετική ανακοίνωση ότι τα συγκεκριμένα φώτα, θα λειτουργούσαν πριν από μερικές μέρες, υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση λόγω του προγραμματισμού του εργολάβου.

Σημειώνεται ότι το έργο, όπως ενημερωθήκαμε, έχει αναλάβει ο ιδιώτης που προτίθεται να προχωρήσει σε ανάπτυξη στην περιοχή και την επιτήρηση διεξάγουν τα δημόσια έργα.

Υπήρχαν κάποια τεχνικά ζητήματα με τους αισθητήρες καταγραφής της τροχαίας κίνησης, όπως μας επεξηγήθηκε και προτιμήθηκε να παραταθεί η λειτουργία των έξυπνων φώτων.

Σημειώνεται ότι τα φώτα τροχαίας παρά τον κυκλικό κόμβο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας θα λειτουργούν σε ώρες αιχμής το πρωί, μεσημέρι και το απόγευμα τις καθημερινές, καθώς και πρωί και μεσημέρι το Σάββατο.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για ρύθμιση της τροχαίας κίνησης ενόψει της νέας εμπορικής ανάπτυξης “Jumbo” θα δημιουργηθεί και φωτοελεγχόμενη διάβαση πεζών στη Λεωφόρο Λεμεσού απέναντι από τη νέα εμπορική ανάπτυξη.

Φορητά φώτα τροχαίας τοποθετήθηκαν και στην συμβολή του παλιού δρόμου Λευκωσίας – Λεμεσού με την οδό Φυτωρίου, όπου παρατηρούνται επίσης προβλήματα στην τροχαία κίνηση, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι θετικές.

Όπως ενημερωθήκαμε από τον κ. Καραντάνο υπό μελέτη βρίσκεται η τοποθέτηση έξυπνων φώτων σε κυκλικούς κόμβους του παρακαμπητρίου της Λεμεσού, με σκοπό την ρύθμιση της τροχαίας κίνησης.

Παράλληλα το τμήμα δημοσίων έργων αξιολογεί προσφορές για το σύστημα διαχείρισης αστικής κυκλοφορίας, το οποίο περιλαμβάνει τοποθέτηση έξυπνων φώτων προηγμένης τεχνολογίας σε 125 φωτοελεγχόμενες συμβολές σε Λεμεσό και Λευκωσία Όπως ενημερωθήκαμε έχουν υποβληθεί τρείς προσφορές. Με το έργο αυτό τα φώτα τροχαίας θα έχουν την δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους, αναπροσαρμόζοντας την χρονική διάρκεια του πράσινου ή του κόκκινου, αναλόγως της κίνησης .

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα προκύψει μερική αποσυμφόρηση της τροχαίας κίνησης και θα μειωθούν οι ουρές των οχημάτων.