Κυπριακό και Παλαιστινιακό συζήτησαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη συνάντησή τους στο Κτήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε στον Αντόνιο Γκουτέρες ότι οι δυνατότητες λύσης εκτός του μοντέλου της ομοσπονδίας μπορούν να συζητηθούν σε μια συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των μερών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας «ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί την καταχώριση των δικαιωμάτων της, όπως η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, ότι οι δυνατότητες λύσης εκτός του μοντέλου της ομοσπονδίας μπορούν να συζητηθούν σε μια συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των μερών και ότι η αναγνώριση της ‘τδβκ’ ως κράτους θα είναι το κλειδί για μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα στο νησί».

Προσφωνεί την ΓΣ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης Θα απαντήσει και στον Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ σήμερα στις 1100 (ώρα Νέας Υόρκης), ενώ ακολούθως θα μιλήσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα την προώθηση της ειρήνης και τον σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ.
Όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναφερθεί «συγκεκριμένα στις εξελίξεις στην περιοχή, στον ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων». Αναμένεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απαντήσει από το βήμα της γενικής συνέλευσης και στις τοποθετήσεις για το κυπριακό που έγιναν χθες από τον Ταγίπ Ερντογάν