Μετά από μια διαδικασία αρκετών ωρών αναβλήθηκε τελικά η εκκλησιαστική δίκη ενώπιον του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, που αφορά το πολυσκάνδαλο της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ.

Οι τρείς κατηγορούμενοι οι αρχιμανδρίτες Νεκτάριος και Πορφύριος και ο μοναχός Αββακούμ προσήλθαν με νέο δικηγόρο υπεράσπισης μετά τον αποκλεισμό Αναστάσιου Βαβούσκου και την παραίτηση Ευστάθιου Ευσταθίου.

Σήμερα τους δύο Αρχιμανδρίτες και τον Μοναχό Αββακούμ, εκπροσώπησε ο δικηγόρος Γιώργος Στυλιανού, ο οποίος ζήτησε την αναβολή η οποία δόθηκε ομόφωνα.

Σε δηλώσεις που έγιναν πριν από λίγο, ο κ. Στυλιανού είπε ότι ζήτησε να του δοθεί χρόνος, να μελετήσει το μαρτυρικό υλικό και θα απαντήσει κατά πόσο μπορεί να υπερασπιστεί τους κατηγορούμενους.

Ο κ. Στυλιανού είπε ότι ζήτησε αρχικά τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο του δόθηκε μία και η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 9 Σεπτεμβρίου.

Όπως αποκάλυψε ο δικηγόρος στον πρώτο κατηγορούμενο απαγγέλθηκαν συνολικά 13 κατηγορίες, στον δεύτερο 6 και στον τρίτο 4.

Ο κ. Στυλιανού είπε ότι δέχθηκε να εκπροσωπήσει τους μοναχούς, λόγω φιλίας που διατηρούσε με τον ηγούμενο της Μονής Νεκτάριο, κατά τα φοιτητικά τους χρόνια. Ο δικηγόρος των μοναχών, ανέφερε ότι το θέμα ενδέχεται να μην είναι μεμονωμένο, «αντιλαμβάνεστε όταν παίζονται εκατομμύρια ενδέχεται το μαρτυρικό υλικό να είναι κατασκευασμένο», και γι’ αυτό ζήτησε χρόνο για να αποφανθεί κατά πόσο μπορεί να εκπροσωπήσει τους πελάτες του.

Σε δηλώσεις του ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος εκπροσωπώντας το εκκλησιαστικό δικαστήριο είπε σήμερα απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες, δεν χρησιμοποίησε τη λέξη αναβολή, ενώ θέλησε να διαβεβαιώσει ότι θα γίνει μια δίκαιη δίκη

Η διαδικασία απαγγελίας των κατηγοριών διήρκεσε πάντως πάνω από 2 ώρες, ενώ στις 9 του μηνός θα απαντήσουν εάν αποδέχονται ή όχι τις κατηγορίες.

Νωρίτερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου οι τρείς κατηγορούμενοι προσήλθαν στο εκκλησιαστικό δικαστήριο με μια μεγάλη βαλίτσα, με δικά τους έγγραφα και στοιχεία. Στο σημείο έφτασε και ο μητροπολίτης Ταμασσού Ησαϊας, ο οποίος αναμενόταν να καταθέσει ως ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας, ωστόσο γύρω στις 12 αποχώρησε από το σημείο.

Στο σημείο βρέθηκε και ο εκ των δικηγόρων των μοναχών Αναστάσιος Βαβούσκος. Σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι ο αποκλεισμός του οφείλεται στο γεγονός ότι δήλωσαν ως μάρτυρα υπεράσπισης τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο.
Τόνισε επίσης, πως αποδέχεται για λόγος ευπρέπειας την απόφαση για αποκλεισμό τους, αν και την χαρακτήρισε απαράδεκτη.