Συνεχίζεται η τιτάνια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών σε διάφορα πύρινα μέτωπα στη βορειοανατολική Αττική εν μέσω σφοδρών ανέμων, που δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών, την ώρα που αρκετές περιοχές έχουν εκκενωθεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, τα κυριότερα μέτωπα αυτήν την ώρα είναι μετά τη λίμνη του Μαραθώνα με κατεύθυνση προς τις Αφίδνες, από το Γραμματικό προς τον Μαραθώνα, από τις κορυφές της Πεντέλης με κατεύθυνση προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το μέτωπο στη Νέα Μάκρη, ενώ, όπως τόνισε νωρίτερα ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, βελτιωμένη είναι η εικόνα σε Διόνυσο, Βαρνάβα και Μικροχώρι.

Στο μεταξύ, πριν από λίγο εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Νέα και Παλαιά Πεντέλη, Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων, με την οδηγία προς τους κατοίκους των περιοχών να κατευθυνθούν προς το Χαλάνδρι και τα Βριλήσσια.

Σε όλα τα μέτωπα επιχειρούν πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις και πολλά εναέρια μέσα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 685 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και 32 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα).

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, από το βράδυ της Κυριακής έως σήμερα αστυνομικοί που συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής έχουν προχωρήσει σε πάνω από 250 απεγκλωβισμούς ατόμων από τις πληγείσες περιοχές της Αττικής. Ειδικότερα, επιχειρούν 380 αστυνομικοί με 77 οχήματα, 36 δίκυκλα, 3 λεωφορεία και 4 βαν.

Σε ενημέρωση για τις ενέργειες του Δήμου Πεντέλης γύρω από το μεγάλο μέτωπο φωτιάς, προχώρησε η δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου με σχετικό δελτίο Τύπου. «Χάρη στην άμεση κινητοποίηση όλου του μηχανισμού του Δήμου, καταφέραμε να ελέγξουμε μια πυρκαγιά από τον Βαρνάβα με τεράστιο θερμικό φορτίο και έκταση 30 χιλιομέτρων, που ξέσπασε στις 15:46 το μεσημέρι της Κυριακής 11/8, ήρθε από την πλευρά του Πεντελικού στον Δήμο μας και στις 4:53 προσέγγισε τον οικιστικό ιστό», αναφέρει αρχικά.

«Εκκενώσαμε με επιτυχία το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης με δικές μας ενέργειες, όπως και την Εστία Περίθαλψης και Ειδικής Αγωγής “Αγία Φιλοθέη”, το Οικοτροφείο Πεντέλης και τη δομή του Κοινωνικού ΕΚΑΒ. Τα παιδιά της δομής φιλοξενούνται, επίσης με δικές μας ενέργειες, στο ΔΑΚ Κολυμβητήριο Μελισσίων. Το κολυμβητήριο, το Δημοτικό Κατάστημα Πεντέλης και το Δημαρχείο Μελισσίων είναι χώροι που υποδέχονται πολίτες σε ανάγκη και διαθέτουν εθελόντρια νοσηλεύτρια για τις πρώτες βοήθειες με φαρμακευτικό υλικό από το φαρμακείο Ξυλάγρα, νερό και τρόφιμα», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Κηφισιάς ανακοίνωσε πως διαθέτει το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Δημοτικό Γυμναστήριο «Ι. Ζηρίνης» για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να υποδέχεται και να φιλοξενεί όσους έχουν ανάγκη αυτές τις δύσκολες ώρες. Με απόφαση του δημάρχου Βασίλη Ξυπολυτά κλειστά παραμείνουν από χτες Κυριακή τα πάρκα, τα δάση και τα άλση, που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου.

Εξάλλου, και ο Δήμος Βριλησσίων ανακοίνωσε πως έχει διαθέσει το Κλειστό Γυμναστήριο στη συμβολή των οδών Ολυμπιονικών και Σπύρου Λούη για την υποδοχή, φιλοξενία και διανυκτέρευση όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα είναι διαθέσιμο από σήμερα και για όσο χρειαστεί, το κλειστό Γυμναστήριο Κοντοπεύκου, προκειμένου να συνδράμει στη φιλοξενία πυρόπληκτων, ενώ ο Δήμος Αθηναίων άνοιξε τη Λέσχη Φιλίας στον ‘Αγιο Ελευθέριο για να φιλοξενήσει όσους εκκενώνουν τα σπίτια τους και επιθυμούν να καταφύγουν εκεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ