Στην αποκάλυψη ότι έχει αποφασιστεί ο διαχωρισμός των έργων για το λιμάνι και την μαρίνα της Λάρνακας με στόχο την ταχύτερη επαναφορά του έργου σε πορεία υλοποίησης, προχώρησε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης.

Σε σημερινή διάσκεψη τύπου, ο κ. Βαφεάδης ανακοίνωσε τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με την εταιρία Κίτιον.

Στόχος είπε ο αρμόδιος Υπουργός είναι το λιμάνι της Λάρνακας να γίνει το κύριο επιβατικό λιμάνι για κρουαζιέρες και η ανάπτυξη της μαρίνας Λάρνακας, να εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν.
Ταυτόχρονα, ο συνδυασμός της οικιστικής και της εμπορικής ανάπτυξης περιοχών εντός του λιμένα και της μαρίνας δύναται να προσφέρει τα απαραίτητα έσοδα προκειμένου να καταστούν βιώσιμες οι επενδύσεις σε υποδομές.

Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν εργασίες:

• Eκβάθυνση της θαλάσσιας έκτασης περί τα 25.000 τ.μ. στο στόμιο της μαρίνας, καθώς και εργασίες συντήρησης εντός της θαλάσσιας ζώνης

• Αποπεράτωση εργασιών συντήρησης της διατηρητέας αποβάθρας

• Δημιουργία νέου χώρου ανέλκυσης και συντήρησης σκαφών, καθώς και μετακίνηση της περίφραξης αφού θα ανεγερθεί ο Ναυτικός Όμιλος Λάρνακας (Yacht club).

Το κτίριο του Ναυτικού Ομίλου, για το οποίο θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, θα περιλαμβάνει γραφεία, κρατικές υπηρεσίες και χώρους ψυχαγωγίας του κοινού. Αναμένεται ότι θα εξελιχθεί σε κοινωνικό χώρο ψυχαγωγίας και σημείο παροχής υπηρεσιών για τους χρήστες της μαρίνας.

Οι εργασίες που θα γίνουν έχουν προϋπολογιστεί στα €25-30 εκατομμύρια + ΦΠΑ. Αναθέτουσα Αρχή θα αναλάβει το Υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας.

Το έργο θα ανατεθεί με δημόσια σύμβαση με διαδικασίες που θα διαρκέσουν τρείς μήνες είπε ο κ. Βαφεάδης, ενώ θα διερευνηθεί το ενδιαφέρον από επενδυτές, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Άλλα έργα που θα αναβαθμίσουν την λάρνακα είναι η υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με κόστος €18εκ., ενώ γίνεται μελέτη από το Υπουργείο Εσωτερικών για την επέκταση της Λεωφόρου Παναγούλη στο βόρειο τμήμα της Λάρνακας.