Άρχισε σήμερα, στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο που συνεδριάζει ως Συμβούλιο η διαδικασία αντεξέτασης του Γενικού Ελεγκτή, για την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του με τον ισχυρισμό της ανάρμοστης συμπεριφοράς.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο πρόεδρος του Ανωτάτου, ανακοίνωσε την απόφαση του Συμβουλίου επί της ένστασης των δικηγόρων του Γενικού Εισαγγελέα που αφορά την κατάθεση της ανώνυμης καταγγελίας που διαβίβασε ο Γενικός Ελεγκτής στην Αρχή κατά της Διαφθοράς και αφορούσε τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη και τον αξιωματικό της Αστυνομίας Μιχάλη Κατσουνωτό.
Το Συμβούλιο όπως είπε ο πρόεδρος του, έκρινε πως είναι επιτρεπτή η κατάθεση με προϋπόθεση την απάλειψη στοιχείων, κυρίως ονομάτων.
Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο Γενικός Ελεγκτής ο οποίος ανέφερε ότι η συνεργασία του με τον Γενικό και Βοηθό Εισαγγελέα, ξεκίνησε εκ των πραγμάτων σε μια δύσκολη περίοδο λόγω των χρυσών διαβατηρίων. Ο Γενικός Εισαγγελέας, είχε αποφασίσει, όχι κακόπιστα, πως σε αυτή την διαφορά που αφορούσε εμάς και την Κυβέρνηση, θα λάμβανε κάποιο λόγο.
Οι δηλώσεις του Εισαγγελέα, ωστόσο, ήταν πιο σκληρές ακόμα και από αυτές της Κυβέρνησης. Εμείς προσπαθούσαμε να αφήσουμε έξω την Νομική Υπηρεσία, την οποία ανέκαθεν θεωρούσαμε ως φυσικό σύμμαχο. Πέρασε η μεγάλη κρίση του 2020, στην δική μου αντίληψη είναι ότι επρόκειτο για μια θεσμική κρίση, είπε.
Από πλευράς μου δεν υπήρχε και δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό με τον κ. Σαββίδη και πιστεύω ούτε από μέρος του υπήρχε, αλλά τα πράγματα άλλαξαν άρδην το 2023 όταν διαβιβάσαμε την καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς.
Ο Γενικός Ελεγκτής έκανε λόγο για ξεκάθαρες απειλές, από την πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα, αφού προανήγγειλε την αίτηση που το Συμβούλιο σήμερα έχει ενώπιον του.
Δεν πίστευα πως θα μπορούσε με τόσο μεγάλη ευκολία να μου αποδώσει χαρακτηρισμούς όπως «Ανέντιμος, αυθάδης, αλαζόνας» και άλλους.
Καταθέτοντας στο Συμβούλιο, ο κ. Σαββίδης χωρίς καμία δυσκολία με χαρακτήρισε ανέντιμο, είπε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και μου απέδωσε συμπεριφορά που χαρακτηρίζει ένα ευτελές άτομο.
Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ακόμα, προανήγγειλε επίσης τρία ποινικά αδικήματα, το ένα προβλέπει και επτά χρόνια φυλακή, κάτι που δεικνύει το ξεκάθαρο πάθος που έχει έναντι του. Αν συνδυάσω όλα αυτά, κατέληξε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι ξεκάθαρο πως θα ήταν ευτυχής ο Γενικός Εισαγγελέας εάν έβλεπε την εξόντωση μου.
Στην συνέχεια ακολούθησε η διαδικασία αντεξέτασης του Γενικού Ελεγκτή από τον δικηγόρο του Γενικού Εισαγγελέα Ντίνο Καλλή.
Ρωτήθηκε για την ομάδα υποστήριξης του Γενικού Ελεγκτή στο Facebook με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να επαναλαμβάνει ότι δεν έχει καμία σχέση μαζί. Η δημοφιλία του είπε, δεν είναι καθόλου κριτήριο στο δικό του μυαλό.
Ο δικηγόρος του Γενικού Εισαγγελέα είπε στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι διαρρέει πληροφορίες σε εφημερίδα και έχει αναλωθεί σε εκστρατεία σπίλωσης του Γενικού Εισαγγελέα. Ο Γενικός Ελεγκτής απέρριψε τον ισχυρισμό σημειώνοντας ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία διαθέτει 120 υπαλλήλους, με πρόσβαση σε έγγραφα. Οι διαρροές έχουν μειωθεί είπε, λόγω της νέας πρακτικής για έκδοση συνεχών εκθέσεων.
Στην συνέχεια ο κ. Καλλής υπέβαλε στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι μέσω έκθεσης του για το Υπουργείο Άμυνας στην ουσία λέει ότι είναι διεφθαρμένος ο Γενικός Εισαγγελέας.
Απορρίπτω κατηγορηματικά, απάντησε ο Γενικός Ελεγκτής σημειώνοντας ότι «αυτό που αναδεικνύουμε είπε είναι πως οι συνταγματικές εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα, δηλαδή ο διπλός του ρόλος και το ανέλεγκτο, αποτελούν ένα υπαρκτό θέμα που εκ των πραγμάτων δημιουργεί πρόβλημα στη δική μας ανεξαρτησία». Πριν από μερικές μέρες, είπε η ίδια η Κομισιόν κατέδειξε το θεσμικό αυτό πρόβλημα.
Ερωτηθείς σχετικά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι δεν κατήγειλε κανέναν Υπουργό για κατάχρηση εξουσίας στην αρχή κατά της Διαφθοράς, αλλά διαβίβασε τα γεγονότα που είχε ενώπιον του, χωρίς να κατηγορεί κανένα πρόσωπο.