Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του WikiLeaks, είναι πλέον ελεύθερος και αναχώρησε από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ήταν έγκλειστος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο για πέντε χρόνια. Το WikiLeaks ανακοίνωσε την απελευθέρωσή του μετά από συμφωνία ομολογίας ενοχής για την παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο 52χρονος Αυστραλός αφέθηκε ελεύθερος στο αεροδρόμιο Στάνστεντ και αναχώρησε από τη Βρετανία.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη, η οποία προβλέπει ομολογία ενοχής για την παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκισή του από τη Βρετανία και τον τερματισμό της πολυετούς διαμάχης του με την Ουάσινγκτον.

Το τελευταίο κεφάλαιο της δικαστικής οδύσσειας του Ασάνζ θα κλείσει αύριο, Τετάρτη, σε δικαστήριο της Σαϊπάν στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου θα του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 62 μηνών, την οποία έχει ήδη εκτίσει κατά τη διάρκεια της κράτησής του στο Λονδίνο. Μετά από αυτό, θα είναι ελεύθερος να επιστρέψει στην Αυστραλία.

Σχόλια και Αντιδράσεις

Η σύζυγός του, Στέλλα Ασάνζ, δήλωσε την απέραντη ευγνωμοσύνη της προς όλους όσοι υποστήριξαν την απελευθέρωσή του. Το WikiLeaks δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει τον Ασάνζ να περπατά ελεύθερος στην πίστα του αεροδρομίου. Ο Τζούλιαν Ασάνζ, μετά από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2×3μ., θα επανενωθεί σύντομα με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους, τα οποία γνώρισαν τον πατέρα τους μόνο πίσω από τα κάγκελα.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, εξέφρασε την επιθυμία του να επιστρέψει ο Ασάνζ στην Αυστραλία το συντομότερο δυνατόν. Ο Ασάνζ αναχώρησε από το Ηνωμένο Βασίλειο με προορισμό τη Σαϊπάν, αφού συμφώνησε να αποδεχθεί την ενοχή του για παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ περί κατασκοπείας.

Υποστήριξη από Οργανώσεις Ελευθερίας του Λόγου

Οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του λόγου χαιρέτισαν την απελευθέρωση του Ασάνζ, αλλά εξέφρασαν την ανησυχία τους για το προηγούμενο που δημιουργούν οι διώξεις των ΗΠΑ. Οι οργανώσεις Committee to Protect Journalists και Knight First Amendment Institute τόνισαν ότι η δίωξη του Ασάνζ έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους δημοσιογράφους και την ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ