Το Τμήμα Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων καλεί το κοινό να χρησιμοποιεί με σύνεση τις παραλίες, εντός της επικράτειας τους και να αποφύγει παρεμβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις 107 φωλιές χελωνών, που έχουν ήδη καταγραφεί.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση των ΒΒ, οι απειλούμενες Πράσινες χελώνες και οι χελώνες Καρέτα – Καρέτα, γεννούν σ’ όλες τις αμμώδεις παραλίες εντός των Βάσεων και καθώς διερχόμαστε την καλοκαιρινή περίοδο, οι κίνδυνοι αυξάνονται, με την παρουσία δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών.
Η Ανώτερη Λειτουργός Περιβάλλοντος των ΒΒ, Αλεξία Περδίου, τονίζει τη σημασία της μη ενόχλησης των περιοχών ωοτοκίας, σημειώνοντας ότι το Τμήμα της συντονίζει τις προσπάθειες για την προστασία των φωλιών με έμφαση σε μη επεμβατικές πρακτικές, βασισμένες σε διεθνή πρωτόκολλα και στο πρόγραμμα προστασίας που εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Κύπρο.
«Όταν εντοπιστούν οι φωλιές προστατεύονται με αλουμινένιο κλουβί και ένα κρίκο που αποτρέπει άλλα ζώα από το να επεμβαίνουν, ενώ τα χελωνάκια αφήνονται να βγουν φυσικά από τις φωλιές για να κατευθυνθούν στη θάλασσα», διευκρινίζει.
Σημειώνει επίσης πως, οποιαδήποτε ανθρώπινη επέμβαση σε χελώνα ή φωλιά, απαγορεύεται και υπόκειται σε πολύ αυστηρές ποινές που φτάνουν μέχρι €17.000 ή τρία χρόνια φυλάκιση.
Οι Αρχές των Βάσεων, συνεχίζει, διενεργούν εκστρατείες καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου ωοτοκίας, που τελειώνει τον Οκτώβριο, για να προλαμβάνονται και να καταγγέλλονται παράνομες και επιβλαβείς δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η Διοίκηση των ΒΒ, σε συνεργασία τις Κυπριακές Αρχές και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, εφαρμόζει μέτρα προστασίας, όπως το κλείσιμο ανεξέλεγκτων προσβάσεων, τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για τη σημαντικότητα των περιοχών.
Η κ. Περδίου σημειώνει ότι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου συνεχίζει να προφέρει εξειδικευμένα προγράμματα, για τις χελώνες, σε εκατοντάδες μαθητές κάθε χρόνο και πως η «η μακροπρόθεσμη και βιώσιμη διαχείριση σημαντικών ειδών και οικοτόπων, διασφαλίζεται μόνο μέσα από κοινές προσπάθειες και συνεργασίες αρμόδιων και τοπικών Αρχών, ΜΚΟ και πολιτών που επισκέπτονται αυτές τις ευαίσθητες περιοχές».
Πηγή: ΚΥΠΕ