Με την αποκάλυψη νέων στοιχείων και σε ψηλούς τόνους, συνεχίστηκε σήμερα για τρίτη μέρα η διαδικασία αντεξέτασης του Γενικού Εισαγγελέα στο πλαίσιο της δίκης στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο που λειτουργεί ως Συμβούλιο εξετάζοντας το αίτημα του κ. Σαββίδη για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ο δικηγόρος του Γενικού Ελεγκτή Χρήστος Κληρίδης άρχισε σημειώνοντας ότι ο Γενικός Ελεγκτής είχε ενώπιον του καταγγελίες για την Εθνική Φρουρά. Στο ΓΕΕΦ όπως είπε απασχολούνταν 8 στρατιώτες ως καφετζίες, αριθμός που ήταν αρκετά μεγάλος. Μετά από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ήταν 15 τελικά οι οπλίτες- καφετζίες και ότι υπήρχε και οικονομικό ζήτημα. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζήτησε από τον Υπουργό Άμυνας να του δώσει στοιχεία, ωστόσο ο Εισαγγελέας είπε στοπ κατά τον κ. Κληρίδη.

Ο κ. Σαββίδης απάντησε ότι ενημέρωσε τότε τον Γενικό Ελεγκτή ότι αν κάποιο πράγμα εμπίπτει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και χρειάζεται ποινική διερεύνηση, είναι κάτι το οποίο μπορεί να το κρίνει μόνο ο Γενικός Εισαγγελέας, ως νομικός σύμβουλος του κράτους. Ασκώντας αυτό το δικαίωμα, ενημέρωσε τον Ελεγκτή ότι δεν θα προχωρούσε.
«Φράξατε το δρόμο για διερεύνηση της υπόθεσης» απάντησε ο Χρήστος Κληρίδης υποδεικνύοντας στον Γενικό Εισαγγελέα ότι αποφάσισε για κάτι που έπρεπε να αποφασίσει η Ελεγκτική Υπηρεσία. «Αυτό είναι καθαρότατη επέμβαση στην εξουσία του Ελεγκτή ως κρατικού αξιωματούχου», τόνισε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε ότι το μόνο ουσιώδες για τον ίδιο είναι ότι ο Γενικός Ελεγκτής, στην συγκεκριμένη υπόθεση άφησε να νοηθεί ότι ο νομικός σύμβουλος του κράτους παρέχει εκ των προτέρων ή εκ των υστέρων κάλυψη σε Υπουργούς.

Ο δικηγόρος του Γενικού Ελεγκτή υπενθύμισε ότι η αύξηση των καφετζίδων στον ΓΕΕΦ έγινε όταν Υπουργός Άμυνας ήταν ο νυν βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, με τον Γιώργο Σαββίδη να απαντά ότι πρόκειται για κάτι για το οποίο ενημερώθηκε αργότερα.

Άμεση ήταν η απάντηση δικηγόρου του Ελεγκτή ότι ο λόγος που σταμάτησε η έρευνα ήταν επειδή διαπιστώθηκε ότι μέσα στους ευνοούμενους ήταν και ο γιος του κουμπάρου του νυν Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και ο γιός ενός άλλου Υπουργού. Ο Γενικός Εισαγγελέας απέρριψε τους ισχυρισμούς σημειώνοντας ότι πρόκειται για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Ο δικηγόρος του Γενικού Ελεγκτή αναφέρθηκε στην συνέχεια σε δύο διαδικασίες προσφορών αρκετών χιλιάδων ευρώ του Υπουργείου Οικονομικών, για τις οποίες ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υποστήριζε ότι θα έπρεπε να περάσουν από τη Βουλή. Αντί τούτου ο Γενικός Εισαγγελέας εξέδωσε γνωματεύσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν θα έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο Γενικός Εισαγγελέας σε έντονο ύφος είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Νομική Υπηρεσία είναι οι επιθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, των πέριξ δημοσιογράφων, των τουτεράδων και της ομάδας υπεράσπισης του Γενικού Ελεγκτή στο διαδίκτυο

Μετά το διάλειμμα μισής ώρας ο δικηγόρος του Γενικού Ελεγκτή υπέδειξε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας σταμάτησε κι άλλη έρευνα που είχε να κάνει τα εξώδικα πρόστιμα της περιόδου 2019-2021 που διαγράφηκαν από την Αστυνομία, στα οποία περιλαμβάνονταν επώνυμα πρόσωπα. Ενήργησα ορθώς στην βάση των Συνταγματικών μου δικαιωμάτων απάντησε ο Γενικός Εισαγγελέας, σημειώνοντας ότι ο Γενικός Ελεγκτής αμφισβητεί την συμβουλή που έδωσε στον Αρχηγό της Αστυνομίας να μην δώσει κάποια ονόματα, είπε ο Εισαγγελέας.

Sήμερα θα ολοκληρωθεί η αντεξέταση του Γενικού Εισαγγελέα και στις 27 και 28 Ιουνίου θα αντεξεταστεί ο Γενικός Ελεγκτής ο οποίος ζήτησε χρόνο για να προετοιμαστεί.