Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού (ΕΤΑΛ) συμμετέχει ως εταίρος στο έργο ΑΡΧΑΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ.

Με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας αλλά και της αξίας της Κουμανταρίας, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού (ΕΤΑΛ) διοργάνωσε σήμερα ημερίδα που απευθυνόταν σε επαγγελματίες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου Περιελάμβανε ενημέρωση για το έργο της ΕΤΑΛ στην περιοχή των Κουμανταροχωριών από τον Πρόεδρο της ΕΤΑΛ κ. Τώνη Αντωνίου, αναφορά στο έργο Αρχαίων Γεύσεις από την Διευθύντρια της εταιρεία κα. Μαρία Στυλιανού, παρουσίαση με θέμα ‘Κουμανταρία: Πολιτιστική Κληρονομία της Κύπρου’ από τον κ. Μίμη Σοφοκλέους, Διευθυντή Παττιχείου Δημοτικού Μουσείου – Ιστορικού Αρχείου – Κέντρου Μελετών Λεμεσού, και αναφορά στα Στάδια Παραγωγής Κουμανταρίας από τον κ. Μάρκο Ζαμπάρτα, Οινολόγο – Μέλος Συνδέσμου Οινοποιών Κύπρου.

Όπως αναφέρθηκε από τους διοργανωτές της ημερίδας, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, στα πλαίσια του έργου προβολής του μοναδικού οινικού προϊόντος της Κύπρου η ΕΤΑΛ πραγματοποιεί διαδικτυακή και ραδιοφωνική εκστρατεία για προώθηση της Κουμανταρίας ως απαραίτητο ποτό για το γιορτινό τραπέζι. Προωθεί επίσης στο Κυπριακό κοινό συνταγές με Κουμανταρία που θα εντυπωσιάσουν. Παράλληλα προωθείται σειρά δράσεων που θα αναδείξουν το «βασιλικό κρασί της Κύπρου» στο εξωτερικό για αύξηση των εξαγωγών του, αλλά και την γνωριμία των ξένων που ξέρουν και μπορούν να εκτιμήσουν τον εξαιρετικό οίνο του τόπου μας. Γενικότερα ως πρώτος στόχος για την χρονιά τίθεται η προώθηση 700 χιλιάδων φιαλών κουμανταρίας.

Το έργο προβολής

Κατά τον μήνα Οκτώβριο, η Κουμανταρία προωθήθηκε σε θεματικές εκδηλώσεις όπως η Γιορτή του Κρασιού στον Άγιο Κωνσταντίνο (15 Οκτωβρίου) και το Oinofest στη Λόφου (20 με 22 Οκτωβρίου 2023).

Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα αναδεικνύονται τα 14 Κουμανταροχώρια, συγκεκριμένα ο Άγιος Μάμας, ο Λουβαράς, η Ζωοπηγή, ο Άγιος Κωνσταντίνος, ο Δωρός, το Μονάγρι, η Λάνια, ο Άγιος Γεώργιος Συλίκου, η Συλίκου, η Αψιού, η Γεράσα, το Καλό χωριό, και το Καπηλειό, τα σημεία αναφοράς τους και οι λόγοι για να τα επισκεφτεί ο ταξιδιώτης όπου θα γνωρίσει από κοντά τα στάδια παραγωγής και την ιστορία της Κουμανταρίας.

Εταίροι στο έργο Αρχαίων Γεύσεις είναι η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού, η Ομάδα Παραγωγών Κουμανταρίας, η κοινότητα Καπηλειού, ο Αμπελουργός Αντώνης Αντωνίου και η ταβέρνα Αυλή του Θεμιστοκλή. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014- 2020.