Η κρίση στη Μέση Ανατολή, το ζήτημα της Ουκρανίας, το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Τουρκία Eurofighter, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική της, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα στα οποία εστίασαν Σολτς και Ερντογάν στις δηλώσεις τους πριν από το δείπνο εργασίας τους στην Καγκελαρία, στο Βερολίνο.

Ο Γερμανός Καγκελάριος επανέλαβε για ακόμη μια φορά την «ακλόνητη αλληλεγγύη» της Γερμανίας προς το Ισραήλ.

Όπως σημείωσε, «το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι αδιαμφισβήτητο. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ταυτόχρονα, λέμε ότι κάθε ζωή είναι εξίσου σημαντική και, όπως είμαστε εναντίον του αντισημιτισμού στη Γερμανία, είμαστε και εναντίον της περιθωριοποίησης των πέντε εκατομμυρίων μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα»

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Τουρκία – σε αντίθεση προς τη Γερμανία – δεν έχει ενοχές έναντι του Ισραήλ και, επομένως, μπορεί να μιλά ξεκάθαρα.

Σε κάθε περίπτωση και οι δύο συμφώνησαν ότι η μόνη βιώσιμη λύση για την περιοχή είναι αυτή των δύο κρατών.

Σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς «παρά τις διαφορές είναι σημαντικό να συζητούμε απευθείας», καθώς υπάρχει ανησυχία για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με τον Ερντογάν να υποστηρίζει ότι ο κόσμος «μιλάει συνεχώς για την Χαμάς, αλλά αποσιωπάται η απάντηση του Ισραήλ και οι θάνατοι στη Γάζα» και έκανε λόγο για τεράστια διαφορά εξοπλισμού μεταξύ των δύο πλευρών, υποστηρίζοντας ότι οι Ισραηλινοί διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αλλά ψεύδονται και το αρνούνται.

Σολτς και Ερντογάν τόνισαν ωστόσο ότι θέλουν να συνεργαστούν προκειμένου να επιτευχθούν «ανθρωπιστικές εκεχειρίες» στην περιοχή, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε και για κατάπαυση του πυρός. «Εάν η Τουρκία και η Γερμανία το καταφέρουν, τότε θα μπορούσαμε να απελευθερώσουμε την περιοχή από τις συνεχείς συγκρούσεις», δήλωσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, συμπαραγωγός των οποίων είναι και η Γερμανία, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι «μαχητικά κατασκευάζουν και άλλες χώρες, μπορούμε να αγοράσουμε από αλλού», ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν αποφασιστικά βήματα από την Γερμανία για εξαγωγές εξοπλιστικών συστημάτων της προς την Τουρκία.

Ο Γερμανός Καγκελάριος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Τουρκίας για τη διαμεσολάβηση της χώρας του στην εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο επιδιώκει νέους κανονισμούς, καθώς η Ρωσία έχει εδώ και λίγους μήνες αποχωρήσει από τη σχετική συμφωνία.

Στις δηλώσεις τέθηκε και το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, με τον Ερντογάν να εκφράζει την ελπίδα να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, να εκσυγχρονιστεί η Τελωνειακή Ένωση και να απελευθερωθεί το καθεστώς των ταξιδιωτικών θεωρήσεων, καθώς «επί 52 χρόνια προσπαθούμε να έρθουμε πιο κοντά».

 

πηγή ΚΥΠΕ