Έτοιμος να αντιμετωπίσει τις «τρομακτικές διεθνείς προκλήσεις, περιλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της κρίσης στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον λίγο μετά από τον απρόσμενο διορισμό του στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της βρετανικής Kυβέρνησης από τον Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.
Ο λόρδος Κάμερον, όπως θα είναι πλέον γνωστός καθώς για να μπει στην κυβέρνηση μη όντας βουλευτής χρειάστηκε να διοριστεί στη Βουλή των Λόρδων, έκανε λόγο για «περίοδο βαθιάς παγκόσμιας αλλαγής» που συνεπάγεται ότι «σπάνια ήταν ποτέ πιο σημαντικό για αυτή τη χώρα να στέκεται στο πλευρό των συμμάχων της, να ενισχύουμε τις συνεργασίες μας και να διασφαλίσουμε ότι η φωνή μας ακούγεται».
Πρόσθεσε ότι αν και απέχει από την ενεργή πολιτική εδώ και επτά χρόνια, μετά από την παραίτησή του από την πρωθυπουργία ύστερα από το δημοψήφισμα του Brexit, ελπίζει ότι η εμπειρία του θα τον βοηθήσει στο να στηρίξει τον Πρωθυπουργό σε αυτές τις ζωτικές προκλήσεις.
Χαρακτήρισε τη Βρετανία «πραγματικά διεθνή χώρα» και αναφέρθηκε σε ανάγκη διασφάλισης της ασφάλειας στο παγκόσμιο προσκήνιο.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη κριτική που άσκησε στον Βρετανό Πρωθυπουργό με αφορμή την απόφαση ακύρωσης τμήματος της νέας σιδηροδρομικής σύνδεσης Λονδίνου-βόρειας Αγγλίας, ο λόρδος Κάμερον είπε ότι είναι «ξεκάθαρο» για τον ίδιο πως παρά τις διαφωνίες επί θεμάτων ο Ρίσι Σούνακ είναι ένας «δυνατός και ικανός Πρωθυπουργός, που επιδεικνύει υποδειγματική ηγεσία σε μια δύσκολη περίοδο».
Ο Ντέιβιντ Κάμερον εκπροσωπεί την κεντρώα πτέρυγα του κόμματος, ωστόσο είχε ως Πρωθυπουργός προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό των Τόρις με την πολιτική αυστηρής λιτότητας που είχε επιβάλει, την απόφαση για δημοψήφισμα για το Brexit και έπειτα ως σύμβουλος επιχειρήσεων με την προσπάθεια να προωθήσει συμφέροντα συγκεκριμένης εταιρείας, αλλά και κινεζικά συμφέροντα.
Πηγή: ΚΥΠΕ