Για όλα τα σενάρια προετοιμάζονται οι αρμόδιες αρχές του κράτους, παρακολουθώντας τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, καθώς παραμένει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών τους τελευταίους μήνες έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των αφίξεων Σύριων προσφύγων που φθάνουν στην Κύπρο από Συρία και Λίβανο, λόγω του πολέμου του Ισραήλ με την Χαμάς.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι εξαιτίας της μεγάλης αύξησης, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει άτομα, τα οποία έχουν πραγματικά ανάγκη.

Σημείωσε ότι η Κύπρος έχει ζητήσει με επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επαναξιολόγηση της κατάστασης όσον αφορά τα επίπεδα ασφάλειας σε περιοχές της Συρίας, 12 χρόνια μετά τον πόλεμο στην χώρα αυτή. Στην περίπτωση που κάποιες περιοχές στη γειτονική χώρα κριθούν ως ασφαλείς, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών στη Συρία, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ο κύριος Ιωάννου επανέλαβε ότι, η Λευκωσία θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες, όπως η Φρόντεξ αναλάβει ενεργό ρόλο στη φύλαξη των συνόρων, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν περαιτέρω οι παράνομες αφίξεις δια θαλάσσης, από Συρία και Λίβανο.

Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες από την Αφρική παρατηρείται, όπως είπε, μια μείωση της τάξης του 75% στις αφίξεις, που γίνονταν κυρίως μέσω κατεχομένων.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τη λειτουργό τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, μας αναφέρθηκε ότι έρχονται κυρίως βάρκες από τον Λίβανο, ο οποίος πλέον λόγω της έκρυθμης κατάστασης αδυνατεί να ελέγξει τα παραθαλάσσια σύνορα του.

Σε ερώτηση μας που θα φιλοξενηθούν τυχόν αυξημένες ροές μεταναστών, η κ. Κυριάκου απάντησε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, ζήτησε και στάλισαν από τον μηχανισμό βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σκηνές και άλλος εξοπλισμός, προκειμένου να στηθεί καταβλισμός στο Κέντρο προσωρινής Φιλοξενίας Πουρνάρα, εάν χρειαστεί.

Σε προχωρημένο στάδιο πρόσθεσε, βρίσκεται η έναρξη των εργασιών για το προαναχωρισιακό κέντρο μεταναστών στις Λίμνες.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Εσωτερικών θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Μετανάστευσης της Ελλάδας, προκειμένου να τον ενημερώσει για πρακτικές τις οποίες εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία.