Για αύριο Δευτέρα μετατέθηκε η συζήτηση για την έκδοση ανακοίνωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας για καταδίκη των επιθέσεων μελών της κατοχικής δύναμης εναντίον ειρηνευτών της Ουνφικύπ στη νεκρή ζώνη στην Πύλα. Οι ρωσικές αντιρρήσεις επί του κειμένου που είχε συνταχθεί χθες από τους Βρετανούς, ήταν η αιτία μετάθεσης έκδοσης της δήλωσης, επί της οποίας συμφώνησαν οι Ηνωμέ-νες Πολιτείες, η Γαλλία και η Κίνα.
Από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών σημειώνεται ότι, μέχρι τώρα, η Ρωσία είναι το μόνο μόνιμο μέ-λος του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δεν έχει κατα-δικάσει τα επεισόδια, τους τραυματισμούς ειρηνευ-τών και τις ζημιές σε οχήματα της Ουνφικύπ.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε τηλεο-πτική συνέντευξη του για τα γεγονότα στην Πύλα, αναφέρθηκε και στην Ρωσία.
Δήλωσε ότι το άνοιγμα γραφείου για παροχή προ-ξενικών υπηρεσιών από την Ρωσία αποτελεί έμμε-ση αναγνώριση του ψευδοκράτους.
“Οταν αξιολογούμε αυτό το βήμα”, ανέφερε ο Τα-τάρ, “διαπιστώνουμε ότι αναγνωρίζουν την πραγ-ματικότητα της βόρειας Κύπρου και ότι υπάρχει ξε-χωριστό κράτος, με ιδιοκτήτη τον τουρκοκυπριακό λαό”.