Ένα ζευγάρι σιβηριανών τίγρεων λαχανιάζει ακατάπαυστα δίπλα σε μια λίμνη στον περίβολο του ζωολογικού κήπου τους στην καυτή καλοκαιρινή ζέστη της ιρακινής πρωτεύουσας.

Η θερμοκρασία τη Δευτέρα ξεπέρασε τους 50 βαθμούς Κελσίου στη Βαγδάτη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα – κάνοντας τη ζωή σε εξωτερικούς χώρους αφόρητη τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα.

Τα πορτοκαλί, ριγωτά αιλουροειδή από την ακραία ανατολική Ρωσία είναι πιο κατάλληλα για να ζουν «εκεί όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν στους μείον 20 βαθμούς» παρά σε μια από τις πιο ζεστές πόλεις του κόσμου, δήλωσε ο Βασίμ Σαρίχ, ο κτηνίατρος του μοναδικού ζωολογικού κήπου της Βαγδάτης.

Ανεπαρκώς χρηματοδοτημένος και κατεστραμμένος από τα χρόνια των ταραχών και της κακοδιαχείρισης, οι ερειπωμένες εγκαταστάσεις του ζωολογικού κήπου επιδεινώνουν τα πράγματα για τα περίπου 900 ζώα του, μεταξύ των οποίων λιοντάρια, εξωτικά πουλιά, αρκούδες και μαϊμούδες.

Τα περισσότερα από τα κλουβιά είναι υπαίθρια και «ταιριάζουν σε ζώα που ζουν σε ζεστά κλίματα», δήλωσε ο Σαρίχ. «Δεν έχουμε τέτοια για ζώα που είναι συνηθισμένα στο κρύο».

Σε μια προσπάθεια να μειωθεί η θερμοκρασία, έχουν τοποθετηθεί ψυγεία αέρα μπροστά από τα κλουβιά των λιονταριών και προβλέπονται πισίνες για τις αρκούδες και τις τίγρεις.

Το Ιράκ αδυνατεί να παρέχει επαρκή ηλεκτρική ενέργεια για την κάλυψη των οικιακών αναγκών και κατά συνέπεια υποφέρει από διακοπές ρεύματος που μπορεί να διαρκέσουν έως και 10 ώρες την ημέρα.

Ο ζωολογικός κήπος της Βαγδάτης δεν έχει υποστεί σημαντικές ανακαινίσεις από τη δεκαετία του 1970, δήλωσε ο διευθυντής του Χαϊντέρ αλ Ζαμίλι, ο οποίος αναγκάζεται να αρκεστεί στα πενιχρά κονδύλια που του χορηγούν οι αρχές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δήλωσε ο Σαρίχ, «η διάρκεια ζωής των ζώων μας είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλους ζωολογικούς κήπους».

Οι τίγρεις της Σιβηρίας του ζωολογικού κήπου ζουν 17 ή 18 χρόνια, ενώ οι αντίστοιχες σε άλλους ζωολογικούς κήπους έχουν προσδόκιμο ζωής 20 έως 25 χρόνια, με τη ζέστη να κάνει τη διαφορά, είπε.

Ο κτηνίατρος είπε ότι ο ζωολογικός κήπος έχει χάσει αρκούδες, λιοντάρια και πουλιά τα τελευταία χρόνια, ορισμένα από αυτά λόγω της εκτίναξης των θερμοκρασιών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Χρόνια ξηρασίας

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι το Ιράκ είναι μία από τις πέντε χώρες στον κόσμο που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Επί του παρόντος, η χώρα αντιμετωπίζει το τέταρτο συνεχές έτος ξηρασίας.

Στον ζωολογικό κήπο δεν εθεάθη ούτε ένας επισκέπτης, καθώς κάνει πολύ ζέστη για να τολμήσει κανείς να βγει έξω. Ακούγονται μόνο οι κραυγές των πιθήκων και το κελάηδισμα των πουλιών.

Ο Καρράρ Γιασέμ, υπάλληλος του ζωολογικού κήπου, είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που εθεάθησαν να περιφέρονται στον κήπο κάτω από τον τιμωρό ήλιο, καθώς ταΐζει τα ζώα.

Όπως και οι πολλοί εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους στο Ιράκ που εκτίθενται στη ζέστη, ο 32χρονος δήλωσε ότι πρέπει να εξασφαλίσει την οικογένειά του.
Κερδίζει μόνο 250.000 ιρακινά δηνάρια το μήνα (περίπου 165 δολάρια ή 150 ευρώ).

Οι μισθοί των εργαζομένων είναι «πολύ χαμηλοί και δεν ανταποκρίνονται στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, όπως οι πιθανοί τραυματισμοί ή οι πόνοι στις αρθρώσεις», δήλωσε ο Σαρίχ.

Ο κτηνίατρος δήλωσε ότι είχε έρθει σε επαφή με τις αρχές, συμπεριλαμβανομένου του δήμου της Βαγδάτης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον ζωολογικό κήπο, αλλά δεν είχε συναντήσει ακόμη «καμία ανταπόκριση».

Ο Σαρίχ προέβλεψε ότι ο ζωολογικός κήπος θα πρέπει σύντομα να κλείσει τις πόρτες του εάν δεν υπάρξει ένα φιλόδοξο σχέδιο ανακαίνισης.

«Τότε ολόκληρη η κοινότητα θα είναι χαμένη», είπε.

Πηγή: AFP