Σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένων της αναλογιστικής μείωσης (πέναλτι) στις συντάξεις και της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων τέθηκαν στο επίκεντρο συνεδρίασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος που συνήλθε σήμερα σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, υπό τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου.

Σήμερα επί τους ουσίας έγινε μια πρώτη συζήτηση, μια βολιδοσκόπηση των θέσεων των εργοδοτικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμετέχουν στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, για το πέναλτι 12% σε όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στα 63 τους χρόνια.

Ο κ. Παναγιώτου εξέφρασε την θέση του ότι αυτό το μέτρο, δεν θα πρέπει να καταργηθεί, αλλά θα πρέπει να αρθεί για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων που έχουν εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για πολλά χρόνια, φαίνεται ότι γίνεται λόγος για 40 χρόνια εισφορών σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι όποιες εξελίξεις τοποθετούνται χρονικά μετά το καλοκαίρι, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο Υπουργός ενημέρωσε τους κοινωνικούς εταίρους και για την εξισορρόπηση της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής για τις πολύτεκνες οικογένειες, που ανέρχονται περίπου σε 3 χιλιάδες. Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι οικογένειες αυτές με την αναζήτηση ευέλικτων ωραρίων για τους πολύτεκνους γονείς.

Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και η καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων μέσω της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων για προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Στόχου του 80% από τον οποίο πόρρω απέχει η Κύπρος.