Από τις 11 και 30 το πρωί έχει αρχίσει κοινή συνεδρία των Επιτροπών Νομικών και Οικονομικών της Βουλής με σκοπό να συζητηθεί το τι μέλει γενέσθαι με το θέμα των εκποιήσεων.

Η συνεδρία διεξάγεται στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού ο οποίος αναλύει στη Βουλή τις θέσεις της κυβέρνησης γύρω από το πλαίσιο των εκποιήσεων. Παρουσιάζει επίσης το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για συνολική αντιμετώπιση διαφόρων πτυχών του προβλήματος.

Ο Υπουργός Οικονομικών έχει ως κύριο σκοπό να πείσει τους βουλευτές ότι θα πρέπει να ψηφιστεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο που παραχωρεί την ειδική δικαιοδοσία στα επαρχιακά δικαστήρια να εκδικάζουν περιπτώσεις εκποιήσεων, για υποθέσεις διαφορών δανειοληπτών με τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, που αφορούν ακίνητα μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε επίσης στο Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης που αναμένεται να αρχίσει τον Οκτώβριο, αλλά και για ένα νέο σχέδιο Εστία με διαφοροποιημένους όρους ώστε να μπορέσει στην πράξη να στηρίξει ευάλωτους δανειολήπτες και όχι μερικές εκατοντάδες, όπως συνέβη.

Βασική διαφωνία της πλειοψηφίας των βουλευτών, που μεταφράζεται και με σχετική πρόταση νόμου που αναμένεται να τεθεί σε επόμενη Συνεδρία της Ολομέλειας, είναι το γεγονός ότι στα μέτρα της κυβέρνσηης, δεν παρέχεται το δικαίωμα των δανειοληπτών σε περίπτωση καταχρηστικών πρακτικών από τις τράπεζες, να εξασφαλίζουν διάταγμα προσωρινής αναστολής της εκποίησης από το δικαστήριο.

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα αναμένεται να αρχίσει και η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο την οποία έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για τις εκποιήσεις. Ο Πρόεδρος θα συναντηθεί με τους 16 βουλευτές του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ που στηρίζουν την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΗΠΑ αλλά και κάποιοι βουλευτές του ΔΗΚΟ στηρίζουν την πρόταση για πάγωμα των πλειστηριασμών μέσω δικαστικών διαταγμάτων. Η σύσκεψη γίνεται για να επεξηγηθούν οι κυβερνητικές προθέσεις αλλά επί της ουσίας για να μεταπειστούν κάποιοι βουλευτές και να αλλάξουν στάση.