Στην παρουσία εκπροσώπων των συναρμόδιων Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και Ενέργειας, του Δημάρχου Ύψωνα και εκπρόσωπων του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ συζητήθηκε σήμερα η προσπάθεια που καταβάλλεται για μεταφορά εργοστασίων σκυροδέματος, που βρίσκονται κοντά σε οικιστική περιοχή σε βιομηχανική ζώνη που πρόκειται να ανοίξει στο Βατί.

Τα εργοστάσια βρίσκονται σε συγκεκριμένη περιοχή στον Ύψωνα, είναι περιοχή των βάσεων η οποία αφού έγινε οικιστική, ακολούθησε διάταγμα δικαστηρίου των βάσεων για μετακίνηση τους, αφού λειτουργούσαν παράνομα.

Όπως ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής ο δήμαρχος Ύψωνα Παντελής Γεωργίου έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις, στην περιοχή που θα κηρυχθεί ως βιομηχανική και μάλιστα μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται όσοι επηρεάζονται να πάρουν και τα χρήματα.

Επίσης έχουν ολοκληρωθεί τα απαραίτητα κατασκευαστικά σχέδια, ενώ εκκρεμεί να σταλεί από τον Δήμο του Ύψωνα το τελικό κατασκευαστικό κόστος για το άνοιγμα βιομηχανικής ζώνης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έδωσε στη Βουλή ο δήμαρχος Ύψωνα, το κόστος αναμένεται να φτάσει στα έξι εκατομμύρια ευρώ, για κατασκευή δρόμου και υποδομών. Για τον λόγο αυτό θα ζητηθεί από το κράτος να περιλάβει πρόνοια στον προϋπολογισμό του για έργα τριών εκατομμυρίων για το 2024 και τριών εκατομμυρίων για το 2025.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη Βουλή στις 10 Ιουλίου, σε περίπου μια βδομάδα δηλαδή, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ τεχνοκρατών του υπουργείου οικονομικών και του υπουργείου εμπορίου, για να επεξηγηθεί το κόστος και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής συζητήθηκε και το θέμα της αποζημίωσης που ζητά ο Τουρκοκύπριος με Αμερικανική υπηκοότητα. Η Κυπριακή Δημοκρατία καλείται να πληρώσει αποζημιώσεις ύψους 345 χιλιάδων ευρώ, μετά και από την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, με την σύμφωνο γνώμη του Κυπριακού κράτους, το οποίο αξιοποιούσε την περιουσία του Αμερικανού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο ακίνητο που βρίσκεται στην Λεμεσό υπάρχει σταθμός βενζίνης, γκαράζ και χώρος δεξιώσεων. Ο ιδιοκτήτης εγκατέλειψε την Κύπρο το 1955 και μεταβίβασε την περιουσία στον εγγόνο του ο οποίος δεν έζησε ποτέ στην Κύπρο, από το 1973.

Η Κυπριακή Δημοκρατία εισέπραξε ενοίκιο ύψους 274 χιλιάδων ευρώ από το 1994 που λειτουργεί το συγκεκριμένο βενζινάδικο και η εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας ανέφερε πως πρόκειται για δικαστική απόφαση και η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της.