Ωστόσο, η βία συνεχίστηκε σε προαστιακές περιοχές και σε άλλες πόλεις όπως η Μασσαλία και η Λυών.
Συνολικά 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες αναπτύχθηκαν σε όλη τη Γαλλία το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν. Η χώρα βρίσκεται σε αναταραχή από την Τρίτη μετά τον θάνατο του 17χρονου από πυρά αστυνομικού.
«Σε 50 χρόνια, χρησιμοποιήσαμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέσσερις φορές. Δεν αποκλείουμε τίποτα. Θα δούμε τι θα επιλέξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας» είχε τονίσει νωρίτερα ο Νταρμανέν, ωστόσο μέσα στο βράδυ δεν χρειάστηκε να εφαρμοστεί.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανίν δήλωσε ότι η σημερινή βραδιά ήταν πολύ πιο ήρεμη από ότι αυτή την Πέμπτη, παρά τις 471 συλλήψεις μέχρι στιγμής σε όλη την επικράτεια.
Συνολικά οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε πάνω από 900 συλλήψεις ταραχοποιών, εκ των οποίων ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 17 έτη.
Όπως μετέδωσε το bfmtv, συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας σημειώθηκαν στη Λυών την Παρασκευή το απόγευμα μπροστά από το δημαρχείο. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα στα πυροτεχνήματα που εκτόξευσαν διαδηλωτές με κουκούλες.
Ταραξίες λεηλάτησαν κατάστημα όπλων στο κέντρο της Μασσαλίας, έκλεψαν μερικά τουφέκια
Γάλλοι ταραξίες λεηλάτησαν ένα κατάστημα όπλων στο κέντρο της Μασσαλίας, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γαλλίας, και αφαίρεσαν μερικά κυνηγετικά όπλα αλλά όχι πυρομαχικά, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής η αστυνομία της Μασσαλίας.
Ένα άτομο συνελήφθη με ένα τουφέκι που πιθανότατα είχε πάρει από το κατάστημα όπλων, σύμφωνα με την αστυνομία. Το μαγαζί φρουρείται πλέον από αστυνομικούς.
Την ίδια ώρα, η αστυνομία απομάκρυνε διαδηλωτές από την Πλας ντε λα Κονκόρντ, την εμβληματική πλατεία του Παρισιού.
Στη Λυών λεηλάτησαν κατάστημα με μοτοσυκλέτες.
Τι ποινές προβλέπει ο νόμος για τις λεηλασίες
Παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να περιορίσουν τις ζημίες, οι λεηλασίες συνεχίζονται σε αρκετές γαλλικές πόλεις με τους δράστες που συλλαμβάνονται να κινδυνεύουν με βαριές ποινές.
Σύμφωνα με το άρθρο 311-4 του Ποινικού Κώδικα, η κλοπή τιμωρείται με φυλάκιση πέντε ετών και χρηματική ποινή 75.000 ευρώ, όταν διαπράττεται από πολλά άτομα χωρίς να χαρακτηρίζονται ως «συμμορία». Η ποινή μπορεί στη συνέχεια να αυξηθεί εάν στο πρώτο αδίκημα προστεθούν και άλλοι λόγοι, όπως επίθεση σε όχημα που χρησιμοποιείται για δημόσια συγκοινωνία, όταν έχει προηγηθεί η κλοπή, συνοδεύεται ή ακολουθεί πράξη καταστροφής, υποβάθμισης ή αλλοίωσης κ.λπ.
Το άτομο που κρίνεται ένοχο για τουλάχιστον δύο διαφορετικές συνθήκες μπορεί να καταδικαστεί σε επτά χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 100.000 ευρώ. Από τρεις επιβαρυντικές περιστάσεις, η ποινή είναι τότε φυλάκιση δέκα ετών και πρόστιμο 150.000 ευρώ.
Ωστόσο, εάν διαπραχθεί κλοπή από «οργανωμένη συμμορία», όρος που ορίζεται από το άρθρο 132-71 του Ποινικού Κώδικα ως «κάθε ομάδα που σχηματίζεται ή οποιαδήποτε συμφωνία που συνάπτεται με σκοπό την προετοιμασία, που χαρακτηρίζεται από ένα ή περισσότερα ουσιαστικά γεγονότα , ενός ή περισσότερων αδικημάτων», τα αδικήματα θα κριθούν με μεγαλύτερη σοβαρότητα.
Η κλοπή σε οργανωμένη συμμορία τιμωρείται με δεκαπέντε χρόνια ποινική φυλάκιση και χρηματική ποινή 150.000 ευρώ. Αν έχει προηγηθεί, συνοδεύεται ή ακολουθήσει βία κατά τρίτων, η ποινή που επιβάλλεται είναι είκοσι χρόνια ποινική φυλάκιση και χρηματική ποινή 150.000 ευρώ. Τελευταία περίπτωση, το αδίκημα τιμωρείται με τριάντα χρόνια ποινική φυλάκιση και χρηματική ποινή 150.000 ευρώ, όταν διαπράττεται είτε με χρήση ή απειλή όπλου είτε από άτομο που φέρει όπλο υπό την άδεια ή η χρήση του οποίου απαγορεύεται.
Σημειώστε ότι μετά τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε επίσης ότι η πλειονότητα των συλληφθέντων ήταν ανήλικοι ηλικίας μεταξύ 14 και 18 ετών, επομένως οι ποινές είναι διαφορετικές.
Για παράδειγμα ο νόμος προβλέπει ότι ένας ανήλικος έως 13 ετών μπορεί να υπόκειται σε μια σειρά από υποχρεώσεις ή/και απαγορεύσεις (δικαστικός έλεγχος), υποχρέωση παραμονής σε συγκεκριμένο χώρο με σταθερή ηλεκτρονική επιτήρηση (κατ’ οίκον περιορισμό). Ο ανήλικος μπορεί επίσης να υπόκειται σε προσωρινό δικαστικό επιμορφωτικό μέτρο ή ακόμη και να τεθεί σε προσωρινή κράτηση.
Έχουν λοιπόν ελάχιστες πιθανότητες να καταλήξουν στη φυλακή, όμως σύμφωνα όμως με το άρθρο 227-17, υπεύθυνοι για την πράξη των παιδιών τους είναι οι γονείς, οπότε μπορεί να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης δύο ετών και χρηματική ποινή 30.000 ευρώ.
Ένας νεαρός έχασε τη ζωή του πέφτοντας από την ταράτσα ενός καταστήματος
Ένας νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από την ταράτσα ενός καταστήματος στη βορειοδυτική Γαλλία τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, καθώς οι λεηλασίες και οι βανδαλισμοί αυξήθηκαν για τρίτη συνεχή νύχτα, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.
Οι εκδοχές της αστυνομίας και της εισαγγελίας διίστανται ωστόσο για τις συνθήκες του δυστυχήματος: η πτώση του νεαρού σημειώθηκε «στο πλαίσιο μιας λεηλασίας» σε ένα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Ο εισαγγελέας της Ρουέν, στη βορειοδυτική Γαλλία, ο οποίος μίλησε λίγο αργότερα, βεβαιώνει από την πλευρά του ότι αυτό το κατάστημα δεν «δέχτηκε επίθεση από ταραχοποιούς κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων».
Το θύμα, ηλικίας περίπου 20 ετών, ανέβηκε μαζί με έναν άλλο νεαρό στη στέγη ενός εμπορικού κέντρου, που έχει πολλά κλειστά καταστήματα, διευκρίνισε ο εισαγγελέας Φρεντερίκ Τεγιέ. Έπεσε από την ταράτσα και αρχικά τραυματίστηκε σοβαρά, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας το πρωί. Ο νεαρός άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Τεγιέ.
Διακόπηκαν οι διασυνοριακές συνδέσεις από τη Γενεύη
Τα δρομολόγια μεταξύ της Ελβετίας και της Γαλλίας διακόπηκαν την Παρασκευή από τις 7.30 αργά το απόγευμα, καθώς το Παρίσι αποφάσισε να διακόψει την κυκλοφορία των λεωφορείων και των τραμ στη χώρα λόγω των ταραχών, ανακοίνωσαν οι δημόσιες συγκοινωνίες της Γενεύης.
“Λόγω των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία εδώ και αρκετές νύχτες, οι γαλλικές αρχές διέταξαν την πλήρη διακοπή της λειτουργίας των δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς στην επικράτειά τους από τις 9 το βράδυ”, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου των δημοσίων συγκοινωνιών της Γενεύης.
“Προκειμένου να διασφαλιστεί αυτό το αίτημα, οι διασυνοριακές συνδέσεις θα σταματήσουν σταδιακά στα γαλλοελβετικά σύνορα από τις 7.30” της Παρασκευής.
Η Γενεύη συνορεύει με τη Γαλλία από τρεις πλευρές και πολλές γραμμές λεωφορείων και τραμ χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες χιλιάδες διασυνοριακούς εργαζόμενους που κατοικούν στη Γαλλία και εργάζονται στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας.