Μιλώντας για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, ο επιστημονικός όρος για τα προϊόντα αυτά είναι “νεοφανή τρόφιμα” (novel food), δηλαδή τρόφιμα που παράγονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Οι οργανισμοί αυτοί μπορεί να είναι φυτά ή ζώα, στο γενετικό υλικό των οποίων έχουν προστεθεί νέα γονίδια, προκειμένου να τους προσδώσουν νέα χαρακτηριστικά, όπως καλύτερη γεύση ή χρώμα, ή να τα κάνουν περισσότερο ανθεκτικά σε φυτοφάρμακα ή σε συγκεκριμένα έντομα.

Για παράδειγμα, σε κάποια ψάρια έχουν εισαχθεί γονίδια από άνθρωπο για να τα κάνουν πιο ανθεκτικά στις αρρώστιες, σε αγγουράκια και ντομάτες έχουν εισαχθεί γονίδια βακτηρίων για να τα κάνουν πιο ανθεκτικά σε μικρόβια. Όμως, η γενετική μηχανική έχει σπάσει τους φραγμούς της φύσης και έχει επέμβει στο γενετικό υλικό των οργανισμών, με απρόβλεπτες συνέπειες στους ανθρώπους που τα καταναλώνουν και στο περιβάλλον.

Εμείς μπορούμε να αντισταθούμε στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς. Ας χρησιμοποιήσουμε την αγοραστική μας δύναμη για να πούμε ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οδηγούς που μας ενημερώνουν για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Αντί αυτών, μπορούμε να αγοράσουμε βιολογικά προϊόντα τα οποία είναι: απαλλαγμένα από γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς, παράγονται χωρίς χημικά φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα και με τεχνικές που σέβονται τη φύση και προστατεύουν τη βιοποικιλότητα.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού