Δεκαπέντε αιτήσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο «κτίΖΩ» έχουν υποβληθεί τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, από ενοίκους που διαμένουν ή διέμεναν στις 20 πολυκατοικίες οι οποίες κρίθηκαν κατεδαφιστέες.

Τα στοιχεία δόθηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου του Υπουργού Εσωτερικών για παρουσίαση των οργανισμών που θα στηρίξουν την προσπάθεια μεταστέγασης 183 νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, από τα 183 διαμερίσματα στις 20 πολυκατοικίες που εμπίπτουν στην πρώτη φάση του Σχεδίου, έχουν υποβληθεί τις τελευταίες λίγες μέρες 15 αιτήσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο, με τους 7 εξ αυτών να έχουν ήδη εκκενώσει τα διαμερίσματα και να έχουν παραδώσει τα κλειδιά στο Τμήμα Πολεοδομίας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε ότι μετά και την ολοκλήρωση της ενημέρωσης προς τους δικαιούχους από Λειτουργούς του Υπουργείου το ενδιαφέρον θα αυξηθεί και πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες αναδόμησης των πρώτων πολυκατοικιών.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες εκ μέρους των επηρεαζομένων, ο κ. Ιωνάννου ανέφερε ότι το κράτος επιδεικνύει κατανόηση, λέγοντας ότι «κανένας δεν αμφιβάλλει πόσο δύσκολο είναι να αλλάζεις τόπο διαμονής μετά από πολλά χρόνια».

Για περιπτώσεις οικογενειών με οικονομικές δυκοσλίες το κράτος θα συνεργαστεί με την ιερά αρχιεπισκοπή και το δίκτυο support CY με δράσεις του οποίου θα συγκεντρωθεί κοντά στο ένα εκατ. ευρώ.

Η οικονομική βοήθεια σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, θα δοθεί σε 20 με 25 περιπτώσεις, που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της μεταστέγασης τους. Ο κ. Ιωάννου έφερε ως παράδειγμα άτομα που είναι παθόντες του πολέμου ή λαμβάνουν το ΕΕΕ. Για σκοπούς μεταφοράς των προσωπικών αντικειμένων και για βοήθεια έχει δοθεί το τηλεφωνικό κέντρο 22409541.