Σημαντικές εξοικονομήσεις ενέργειας μπορούν έχουν στα νοικοκυριά τους οι καταναλωτές με την αξιοποίηση του προγράμματος CLEAR – X.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ το οποίο δίνει την ευκαιρία αγοράς συσκευών που εξοικονομούν ενέργεια, σε χαμηλότερη τιμή. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, παρουσιάστηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργάνωσε ο σύνδεσμος Καταναλωτών Κύπρου στην Δημοσιογραφική Εστία στην Λευκωσία.

Ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης επισήμανε ότι σε πρώτη φάση το πρόγραμμα μπορεί να προσφέρει εκπτώσεις σε ενεργειακά αξιόπιστες ηλεκτρικές συσκευές. Αρχικά οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αγοράσουν με μειωμένες τιμές κλιματιστικά και σε μεταγενέστερο στάδιο, όπως είπε, θα μπορούν να αγοραστούν και φωτοβολταϊκά.

Τόνισε ότι κατά την συμμετοχή τους οι καταναλωτές πρέπει εξετάσουν την τιμή συγκριτικά με την ποιότητα των συσκευών που θα αγοράσουν. Πρόσθεσε ότι οι τιμές πρέπει να συγκρίνονται μόνο με τις τιμές των ίδιων προϊόντων στην αγορά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του CLEAR – X Δρ. Σταμάτης Ρωσσίδης εξήγησε ότι μέσω του προγράμματος αυτού αγοράστηκαν στην ΕΕ από το 2018 μέχρι το 2020, 29 χιλιάδες συσκευές που σχετίζονται με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στην Κύπρο αυτό που θα γίνει στην ουσία, είναι μια συλλογική αγορά, από πολλούς καταναλωτές μαζί δηλαδή, κλιματιστικών από έναν πάροχο ο οποίος αξιολογήθηκε ως κατάλληλος.

Για τον λόγο αυτό θα λειτουργήσει από αύριο μια ιστοσελίδα : klimatistika.com.cy στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εγγραφούν για να ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες και να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους. Απαραίτητη είναι η κατοχή και χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι καταναλωτές, όπως εξήγησε ο κ. Ρωσσίδης αφού εγγραφούν θα λάβουν μια μη δεσμευτική προσφορά για αγορά κλιματιστικών, έτσι ώστε αν συνεχίσουν να ενδιαφέρονται θα πάρουν μια απόδειξη της έκπτωσης για να προχωρήσουν στην αγορά.

Υπολογίζεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα για αγορά συνολικά 250 κλιματιστικών. Σε μεταγενέστερο στάδιο θα λειτουργήσει αντίστοιχη ιστοσελίδα και για τα φωτοβολταϊκά.