Εγκαίνια για τον μαγνητικό τομογράφο (MRI) που έχει εγκατασταθεί και τεθεί λειτουργία στο νοσοκομείο Λεμεσού με δαπάνη 2.4 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένης της  περιόδου συντήρησης από τον προμηθευτή, θα τελέσει στις 11 Οκτωβρίου ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Ο Διευθυντής των Νοσηλευτηρίων του ΟΚΥΠΥ σε Λεμεσό και Πάφο Χρίστος Νικολάου ανέφερε στο Κανάλι 6, πως για πρώτη φορά εγκαταστάθηκε MRI στο νοσοκομείο της πόλης  μας και έτσι καλύφθηκε μία πάγια ανάγκη του.

Παράλληλα εντός του Ακτινολογικού Τμήματος έχει συσταθεί μονάδα παιδιατρικής ακτινολογίας την οποία στελεχώνουν δύο παιδοακτινολόγοι οι οποίες πέραν των υπερήχων σε όλο το φάσμα της παιδιατρικής σε συνεργασία με τους παιδιάτρους και τους αναισθησιολόγους εκτελούν και μαγνητικές τομογραφίες σε παιδιά υπό αναισθησία όπου χρειάζεται.

Πρόσθεσε δε, πως αποκτήθηκε επίσης καινούριο μηχάνημα στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής το SPECT-CT (ένα από τα τρία τέτοια μηχανήματα που υπάρχουν σε ολόκληρη την Κύπρο καθώς και νέος Ψηφιακός Αγγειογράφος ο οποίος υποστηρίζει τόσο την επεμβατική καρδιολογία όσο και την επεμβατική ακτινολογία και έχει ξεκινήσει η διαδικασία προμήθειας και δεύτερου μικρότερου ψηφιακού αγγειογράφου επί του οποίου θα εργάζονται πέντε (5) διαφορετικές ειδικότητες.

Ήδη έχει προκηρυχθεί θέση Επεμβατικού Ακτινολόγου στο νοσηλευτήριο της Λεμεσού, ώστε να μην χρειάζεται να διακομίζονται οι ασθενείς που χρήζουν θεραπευτικής αντιμετώπισης με επεμβατική ακτινολογία -οι οποίοι συνήθως είναι και βαρέως πάσχοντες – στο ΓΝ Λευκωσίας ή σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Λεμεσού.

Επίσης έχουν υποβληθεί αιτήματα προς την Κεντρική Διοίκηση του ΟΚΥΠΥ ενίσχυση του νοσοκομείου με νέες ειδικότητες η θωρακοχειρουργική, η αγγειοχειρουργική και η νευροχειρουργική.

Όπως είπε ο κ. Νικολάου σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η προκήρυξη προσφορών για νέο υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφο 256 τομών ενώ ο υφιστάμενος αξονικός τομογράφος 16 τομών του νοσοκομείου Λεμεσού, θα μεταφερθεί στο «αδελφό» Νοσοκομείο στην Κυπερούντα.

Ο νέος Αξονικός τομογράφος θα είναι πιο γρήγορος, με περισσότερη ευκρίνεια, θα μπορεί να εκτελεί αγγειογραφίες στεφανιαίων αγγείων και παράλληλα θα επιβαρύνει με χαμηλότερες δόσεις ακτινοβολίας τους ασθενείς αναμένεται να παραληφθεί το 2023.

Να σημειωθεί τέλος πως το νοσοκομείο Λεμεσού εντός του τρέχοντος έτους απέκτησε οκτώ (8) ολοκαίνουργια υπερσύγχρονα μηχαματα υπερήχων καλύπτοντας τις ανάγκες όλων των ειδικοτήτων και αναμένονται νέοι εξοπλισμοί για τα χειρουργεία.