Στις 30 Μαΐου του 1977 πέθανε ο Βασίλης Ρώτας· συγγραφέας, ποιητής, κριτικός θεάτρου και μεταφραστής. Στους περισσότερους από μας το όνομά του πιθανώς δεν λέει τίποτα. Σε κάποιους ίσως κάτι να θυμίζει, αδιόρατα, από το σχολείο. Όμως όλοι ξέρουμε το «Γελαστό παιδί», τραγούδι στο οποίο ο Βασίλης Ρώτας έγραψε τους στίχους αποδίδοντας το ποίημα του Ιρλανδού αγωνιστή εναντίον των Βρετανών, Μπρένταν Μπίαν.

Ο Βασίλης Ρώτας, αφού πολέμησε στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Μικρασιατική Εκστρατεία, αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία και στο θέατρο. Επί 47 χρόνια ασχολήθηκε με τη μετάφραση όλων των έργων του Σαίξπηρ, έκανε την απόδοση στους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη για τη θρυλική παράσταση του Θεάτρου Τέχνης και του Καρόλου Κουν, ίδρυσε θεατρικές σκηνές πιστεύοντας βαθιά στη δύναμη και την αξία του λαϊκού θεάτρου, σπούδασε βυζαντινή μουσική (εκτός από φιλολογία και θέατρο), αγάπησε τον Καραγκιόζη και μελέτησε την λαϊκή μας παράδοση.

Στα 88 χρόνια που περπάτησε σ’ αυτή τη Γη, ο Βασίλης Ρώτας δούλεψε ακάματα, αγωνίστηκε για τις ιδέες του και πίστεψε αμετανόητα στο δίκιο των ανθρώπων και στη δύναμή τους.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη