Έχουν γίνει διευθετήσεις, ούτως ώστε τα παιδιά από την Ουκρανία, τα οποία θα φοιτήσουν το επόμενο διάστημα σε κυπριακά σχολεία, να μπορούν ταυτόχρονα να συνεχίσουν να παρακολουθούν διαδικτυακά το εθνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της χώρας τους, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, σε σημερινές του δηλώσεις.
«Αυτές τις μέρες πρόκειται να γίνει και μια ανακοίνωση κεντρικά από την Κυβέρνηση για μια τηλεφωνική γραμμή μέσω της οποίας θα μπορούν να τυγχάνουν ενημέρωσης για όλα τα θέματα, μεταξύ των άλλων και για τα σχολεία. Αναλόγως, της περιοχής στην οποία θα εγκατασταθούν έχουν γίνει πρόνοιες, θα λειτουργήσουν ορισμένα συγκεκριμένα σχολεία υποδοχής σε κάθε πόλη της Κύπρου, αλλά επιπλέον θα μπορούν να ενταχθούν και σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία αναλόγως το ποιο πρόγραμμα θα παρακολουθήσουν», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση ότι έχει φτάσει ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων μικρής ηλικίας μαζί με τους γονείς τους από την Ουκρανία και αν έχει καταρτιστεί κάποιο πλάνο για την υποδοχή τους και την ομαλή ένταξη τους στα σχολεία στην περίπτωση που παραμείνουν στην Κύπρο, ο κ. Προδρόμου απάντησε καταφατικά.
«Έχει ανακοινωθεί από την πρώτη στιγμή από την Κυβέρνηση μας ότι και στην βάση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις 4 Μαρτίου αλλά και στη βάση της θέλησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανταποκρινόμενοι και στα αισθήματα του λαού μας να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη προς το ουκρανικό λαό, είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε όσους εκτοπισμένους Ουκρανούς θα χρειαστεί να αφήσουν τη χώρα τους και να ζήσουν στην Κύπρο προσωρινά, να τους υποδεχτούμε και να τους εξασφαλίσουμε όλα εκείνα, τα οποία χρειάζονται. Μεταξύ αυτών βέβαια είναι και η εκπαίδευση των παιδιών», πρόσθεσε.
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι έχουν ήδη καταστρώσει ένα σχεδιασμό.
«Παιδιά, τα οποία έρχονται από άλλες χώρες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες προβλέπεται να εντάσσονται και να φοιτούν στα σχολεία μας. Πόσο μάλλον τώρα και τα παιδιά που θα έρθουν από την Ουκρανία. Ειδικά για τα παιδιά από την Ουκρανία και σε συνεννόηση και με την Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Κύπρο, με τον Πρέσβη και άλλα στελέχη της Πρεσβείας έχουν γίνει διευθετήσεις, ούτως ώστε τα παιδιά τα οποία θα φοιτήσουν το επόμενο διάστημα σε κυπριακά σχολεία, να μπορούν ταυτόχρονα να συνεχίσουν να παρακολουθούν διαδικτυακά το εθνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα», συμπλήρωσε.
Σημείωσε ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδεία της Ουκρανίας που είναι σε λειτουργία και τα παιδιά για να μην χάσουν τη συνέχεια της εκπαίδευσης τους θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και αυτό το πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα και να ενταχθούν σε τάξεις υποδοχής.
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε, παράλληλα, ότι αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό που κάνουν.
«Ο ευρύτερος σχεδιασμός αποσκοπεί στην βελτίωση της εκπαίδευσης και της ένταξης παιδιών που δεν έχουν τα ελληνικά ως μητρική γλώσσα, και ο θεσμός των τάξεων υποδοχής, σχεδιάζουμε για να εφαρμοστεί ευρύτερα σε όλο το εκπαιδευτικό φάσμα, και σε δημοτική και σε μέση εκπαίδευση, από την επόμενη σχολική χρονιά. Όσον αφορά τα παιδιά από την Ουκρανία, είμαστε σε ετοιμότητα. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσα παιδιά θα ενταχθούν στα σχολεία. Στο βαθμό βέβαια που παιδιά θα έρχονται στην Κύπρο αμέσως θα μπορούν να φοιτήσουν», πρόσθεσε.
Είπε, επιπρόσθετα, ότι αυτές τις μέρες πρόκειται να γίνει και μια ανακοίνωση κεντρικά από την Κυβέρνηση για μια τηλεφωνική γραμμή μέσω της οποίας θα μπορούν να τυγχάνουν ενημέρωσης για όλα τα θέματα, μεταξύ των άλλων και για τα σχολεία.
«Αναλόγως, της περιοχής στην οποία θα εγκατασταθούν έχουν γίνει πρόνοιες, θα λειτουργήσουν ορισμένα συγκεκριμένα σχολεία υποδοχής σε κάθε πόλη της Κύπρου, αλλά επιπλέον θα μπορούν να ενταχθούν και σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία αναλόγως το ποιο πρόγραμμα θα παρακολουθήσουν. Θα ήθελα να προσθέσω ακριβώς ότι με αυτή την ευκαιρία με τα παιδιά, τα οποία θα έρθουν από την Ουκρανία και τα φαινόμενα δείχνουν ότι θα είναι για κάποιο χρονικό διάστημα στη χώρα μας, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα, γενικότερα όμως για το μέρος εκείνο του σχολικού πληθυσμού, του μαθητικού πληθυσμού, που είναι παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία σχεδιάζουμε να κάνουμε πιο αποτελεσματικές διαδικασίες», συμπλήρωσε.
Καταρχάς, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, θα καθιερωθούν και θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες για τις διαγνώσεις, για τα τεστ τα οποία θα γίνονται σε τακτική βάση, «με σκοπό να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά αυτά θα μπορούν πραγματικά να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν εντασσόμενα μέσα στις τάξεις στα σχολεία».
«Για το σκοπό αυτό θα είναι απόλυτη προτεραιότητα πρώτα να μάθουν ελληνικά και ορισμένα στοιχεία κοινωνικής εξοικείωσης και πολιτιστικής εξοικείωσης. Άρα, για αυτό τον σκοπό θα αξιοποιήσουμε ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί πραγματικά είναι άδικο τα παιδιά αυτά που δεν γνωρίζουν την γλώσσα να συμμετέχουν, να παρακολουθούν καθημερινά μαθήματα από τα οποία δεν μπορεί να αποκομίσουν εκείνο το οποίο αναμένεται», πρόσθεσε.
Ο Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι αυτή ακριβώς την περίοδο σε συνέχεια και μιας ημερίδας που είχαν πριν από μερικές μέρες με την παρουσία εδώ της ηγεσίας και στελεχών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας θα προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό για να υιοθετήσουν δύο μεγάλες καινοτομίες.
Όπως είπε, η πρώτη είναι το πολλαπλό βιβλίο.
«Ήδη στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα εισάγεται πιλοτικά. Θα προσπαθήσουμε, επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε και στην Κύπρο αυτή την καινοτομία. Σε μεγάλο βαθμό η εκπαίδευση είναι ίδια. Τα ίδια βιβλία έχουμε. Άρα, λοιπόν πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά, στα σχολεία, να έχουν πέραν από μία πηγή πληροφοριών και η υιοθέτηση πολιτικής και πρακτικής διδασκαλίας με πολλαπλό βιβλίο θα είναι και ένα μέσο, ένας τρόπος για να καταπολεμήσουμε την μηχανική παρακολούθηση των μαθημάτων και το φαινόμενο αυτό της αποστήθισης συγκεκριμένης ύλης για να έχουμε καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα», πρόσθεσε.
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι όλοι επικρίνουν την πρακτική, η οποία πολύ συχνά καταλήγει στο άγχος της ποσότητας της ύλης και στην αποστήθιση.
«Με αυτή την καινοτομία με το να έχουμε την παιδαγωγική εμπειρία τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές, οι μαθήτριες ότι τα βιβλία και οι πηγές τις γνώσεις είναι πέραν της μίας και να μπορούν να ανατρέχουν ανά πάσα στιγμή με ηλεκτρονικές διαδικασίες, μέσα από ψηφιακούς δρόμους, σε ένα απόθεμα πληροφοριών και γνώσεων αφού όλα τα βιβλία θα είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή για τους μαθητές, νομίζω ότι θα κάνουμε ένα μεγάλο ποιοτικό βήμα», σημείωσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι πολύ σημαντική καινοτομία, την οποία θα πρέπει το συντομότερο να εντάξουν στο σχολικό σύστημα της Κύπρου είναι η συγκροτημένη πλέον και οργανωμένη πρακτική των εργαστηρίων δεξιοτήτων.
«Όλοι αναγνωρίζουμε και υπογραμμίζουμε ότι έχει να ωφεληθεί η εκπαίδευση μας από συμπληρωματικές παιδαγωγικές μεθόδους, συμμετοχικές, μεθόδους βιωματικών εμπειριών των μαθητών και των μαθητριών», είπε.
Είναι καιρός, πρόσθεσε, «να εντάξουμε ένα σύνολο γνωστικών αντικειμένων, αλλά και κοινωνικής επιμόρφωσης που χρειάζεται στο σημερινό κόσμο είτε αυτό είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση είτε είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είτε είναι η κριτική σκέψη, σύνθετη σκέψη, αναλυτική σκέψη, η εξοικείωση των παιδιών με τη διαδικασία να εκτελούν επιστημονικά εργασίες που θα τους ανατίθεται».
Όλα αυτά τα πράγματα, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, «θα τα εντάξουμε σε εργαστήρια δεξιοτήτων, ένα προγραμματισμό που θα πρέπει να ξεκινήσει από την προδημοτική και το δημοτικό και να φτάνει μέχρι το γυμνάσιο».
«Θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις όταν έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο να πούμε στο επόμενο διάστημα», κατέληξε.