Καμία ανησυχία δεν υπάρχει για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες, ωστόσο «το καμπανάκι χτύπησε», δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, εξηγώντας ότι αυτά αφορούν είτε επιβάτες πλοίων τους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να περιθάλψει, είτε αφιχθέντες από την Ελλάδα, είτε περιστατικά του περασμένου Σαββατοκύριακου που διαγνώστηκαν ως θετικά στον ιό τις μέρες που ακολούθησαν.
Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι η αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού των τελευταίων ημερών οφείλεται σε κάποιους ασθενείς από πλοία τα οποία βρίσκονταν στην περιοχή, ενώ κάποια θετικά περιστατικά προήλθαν από την Ελλάδα και κάποια άλλα που δηλώθηκαν σε μεταγενέστερο στάδιο.
Είπε, ακόμη, ότι στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής, θα ενημερώσει για τις εισηγήσεις της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, μία εκ των οποίων είναι να μειωθεί το όριο ηλικίας των ατόμων που εμβολιάζονται με την 3η δόση στα εξήντα έτη, καθώς και η ένταξη στην κατηγορία αυτή ευπαθών ομάδων όπως διαβητικών.
«Η εισήγηση που θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή είναι όπως το όριο καθοριστεί στα 60 έτη, αλλά υπάρχουν μερικές ακόμη ομάδες πληθυσμού οι οποίες θα δικαιούνται να εμβολιαστούν με την 3η δόση, όπως είναι τα άτομα με διαβήτη», εξήγησε περαιτέρω, σημειώνοντας ότι στα ενδεχόμενα μέτρα χαλάρωσης δεν εμπίπτει η μη χρήση προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπως έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Για την αύξηση των κρουσμάτων τη Δευτέρα, τα οποία ανήλθαν σε 170, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι αφορούν κάποια κρούσματα που δεν δηλώθηκαν τον τελευταίο καιρό και δηλώθηκαν τη Δευτέρα.
Σημείωσε πως «όταν υπήρξε αύξηση στα θετικά περιστατικά κορωνοϊού, χτύπησε καμπανάκι στο Υπουργείο Υγείας και ζήτησα να ενημερωθώ γιατί αυτή η αύξηση, η οποία δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί αυτή τη στιγμή».
Σε διευκρινιστική ερώτηση για τους ασθενείς που παραλήφθηκαν από πλοία που έπλεαν στην περιοχή, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «είχαμε υποχρέωση να τους παραλάβουμε στην Κύπρο όπου νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μας, αλλά και στο Κέντρο Αποκατάστασης ‘ Eden’ στην Τερσεφάνου».
Ερωτηθείς σχετικά με τους επαγγελματίες υγείας που δεν έχουν λάβει καμία δόση εμβολίου, ωστόσο συνεχίζουν να περιθάλπουν ασθενείς, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι «σεβόμαστε τις απόψεις και των νοσηλευτών και όλου του πληθυσμού που αποφάσισε να μην εμβολιαστεί», ωστόσο το Υπουργείο Υγείας αυστηροποίησε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, έτσι ώστε σε κάποιες υπηρεσίες, για να μπορούν να προσέρχονται οι εργαζόμενοι, είναι απαραίτητη η προσκόμιση αρνητικού PCR ή rapid test.
O Υπουργός Υγείας είπε ότι αντικείμενο της συνάντησης που είχε την Τετάρτη ήταν η εντατικοποίηση των ενημερωτικών σεμιναρίων στους επαγγελματίες υγείας με στόχο να επιτευχθεί η εμβολιαστική κάλυψη στην ομάδα αυτή του πληθυσμού.
Για τα διαμειφθέντα στη συνάντηση με την ηγεσία του Ινστιτούτου, ανέφερε ότι συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την μετεξέλιξη του Ινστιτούτου σε Κέντρο Αριστείας, μια εν εξελίξει διαδικασία, η οποία αναμένουμε να ολοκληρωθεί και τους τρόπους διεξαγωγής της μοριακής εξέτασης (PCR) κορωνοϊού μέσω του Ινστιτούτου, ζήτημα το οποίο θα μελετήσει, για να επανέλθει αργότερα, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία ήταν επίσης παρούσα στη συνάντηση.
Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και το ζήτημα που προκύπτει με κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις που, λόγω της ένταξης στο ΓεΣΥ, δεν μπορούν να παραχωρηθούν στους ασθενείς επειδή οι ιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων δεν είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ, επομένως, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, πρέπει να βρούμε μια λύση ώστε αυτές οι εξειδικευμένες ιατρικές πρακτικές να μην χαθούν για τους ασθενείς και να παρέχονται μέσω του ΓεΣΥ.
«Συζητήσαμε αυτά τα θέματα και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις γιατί κύριος στόχος μας είναι να προσφέρουμε βελτιωμένες υπηρεσίες στους ασθενείς», είπε και διαβεβαίωσε ότι «θα είμαστε δίπλα από το Ινστιτούτο και σε ετοιμότητα να μελετούμε εισηγήσεις τους».
Ο Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου, Λεωνίδας Φυλακτού, δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα της επικαιρότητας όπως το θέμα του κορωνοϊού και των εργαστηριακών ελέγχων που διεξάγονται από το Εργαστήριο Αναφοράς του Ινστιτούτου, όπως επίσης και ζητήματα άλλων υπηρεσιών του Ινστιτούτου, όπως της κλινικής περίθαλψης και της παροχής υπηρεσιών μέσα από το ΓεΣΥ».
Ερωτηθείς για τα ερευνητικά προγράμματα που αναπτύσσονται στο Ινστιτούτο με κύριο αντικείμενο μελέτης τον κορωνοϊό, ο κ. Φυλακτού είπε ότι έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό πρόγραμμα για την ανοσία στον ιό εμβολιασμένων και όσων έχουν νοσήσει, αλλά και το Εργαστήριο Ιολογίας ασχολείται με την παρακολούθηση των νέων στελεχών του κορωνοϊού και πώς το θέμα αυτό εξελίσσεται».
Πρόσθεσε ότι οι έρευνες του Εργαστηρίου Ιολογίας απασχόλησαν μέρος της συζήτησης με τον Υπουργό Υγείας και την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου.
Καταλήγοντας, ο κ. Φυλακτού ευχαρίστησε την κυπριακή πολιτεία και ιδιαίτερα το Υπουργείο Υγείας για τη διαχρονική τους στήριξη από την ίδρυση του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και διαβεβαίωσε ότι το Ινστιτούτο είναι και θα είναι πάντα δίπλα στο Υπουργείο Υγείας και την πολιτεία, «για το καλό του ασθενή αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα».