Συνολικό ποσό ύψους €219 εκατομμυρίων παραχώρησε η Κυβέρνηση σε πέραν των 180.000 εργαζομένων στο πλαίσιο της πρώτης και δεύτερης φάσης ( από 16 Μαρτίου – 12 Μαΐου) των σχεδίων στήριξης εργαζομένων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην αγορά εργασίας από την πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, τονίζοντας παράλληλα, ότι θα συνεχίσει η στήριξη για ορισμένες επιχειρήσεις και εργοδοτούμενους, μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου του 2020.

Ταυτόχρονα, η Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι εκδόθηκαν χθες Δευτέρα 14.500 επιταγές, που αφορούν την πρώτη και δεύτερη φάση στήριξης των εργαζομένων και οι οποίες έχουν αρχίσει να αποστέλλονται από σήμερα στους εργοδότες, για να τις δώσουν στους εργαζόμενούς τους.

Συγκεκριμένα, ενημερώνοντας την Επιτροπή για την πορεία των σχεδίων στήριξης μισθωτών, αυτοεργοδοτουμένων και επιχειρήσεων, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι για την πρώτη φάση των κυβερνητικών σχεδίων στήριξης των εργαζομένων, που καλύπτει την περίοδο από 16 Μαρτίου μέχρι 12 Απριλίου, έχουν πληρωθεί περίπου 170.000 πρόσωπα με κόστος 95 εκ. ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει και τα συμπληρωματικά ποσά (δεύτερη πληρωμή).

Σε σχέση με την δεύτερη φάση που αφορά την περίοδο από 13 Απριλίου μέχρι 12 Μαΐου, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι έχουν καταβληθεί επιδόματα σε 180.000 εργοδοτούμενους, με κόστος 124 εκ. ευρώ.

Αναφέροντας ότι λήφθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας «πάρα πολλές επιστολές» από πολίτες ότι δεν υπέβαλαν αίτηση, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι αποφασίστηκε «να ανοίξουμε ξανά» την Πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την δεύτερη φάση, κατά το τριήμερο 28,29 και 30 Μαΐου, έτσι ώστε «όσες επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν αίτηση μέχρι τις 20 Μαΐου για τους εργαζόμενούς τους, να μπορέσουν να το πράξουν».

Επιπλέον, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι από την πρώτη και την δεύτερη φάση υπάρχει ένας αριθμός 14.500 εργαζομένων, των οποίων είτε είναι κλειστός ο τραπεζικός λογαριασμός, είτε δεν έχουν υποβάλει την αίτηση όπου θα δώσουν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού τους, πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι προς τούτο, εκδόθηκαν χθες Δευτέρα, 14.500 επιταγές, οι οποίες έχουν αρχίσει να αποστέλλονται από σήμερα στους εργοδότες για να τις δώσουν στους εργαζόμενούς τους.

«Στόχος των σχεδίων μας είναι να βοηθήσουμε όλους τους εργαζόμενους και αυτή ήταν από την πρώτη στιγμή η απόφαση της Κυβέρνησης, κάτι που το αποδεικνύει και ο αριθμός των εργαζομένων που στηρίχθηκαν», υπογράμμισε.

Η Υπουργός Εργασίας είπε ακόμη ότι το Υπουργείο Εργασίας συνεχίζει με την τρίτη φάση των σχεδίων στήριξης των εργαζομένων, που αφορά την περίοδο από 13 Μαΐου μέχρι 12 Ιουνίου, οι αιτήσεις των οποίων θα βγουν την 1η Ιουνίου.

Ανέφερε επίσης, ότι στην τέταρτη φάση στήριξης των εργαζομένων, όπως είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η κρατική στήριξη θα συνεχίσει μέχρι τις 12 Οκτωβρίου και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή διεξάγεται ο κοινωνικός διάλογος και οι σκέψεις και οι αποφάσεις, ποιοι θα χρειαστούν στήριξη μετά τις 12 Ιουνίου».

«Δεν πιστεύω πως στην τέταρτη περίοδο θα είναι επανάληψη των προηγούμενων σχεδίων γιατί πολλές εταιρείες του λιανικού εμπορίου έχουν ανακάμψει», αλλά σίγουρα, όπως τόνισε η κ. Αιμιλιανίδου, «η τουριστική βιομηχανία θα είναι ένας κλάδος που θα συνεχίσει να χρειάζεται την στήριξη οι εργαζόμενοι του, αν δεν ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία ή αν ανοίξουν με μια μειωμένη πληρότητα».

Οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να τεθούν θα είναι το ποσοστό ανάκαμψης μιας επιχείρησης, πρόσθεσε και σημείωσε «απόφαση μας είναι να στηρίξουμε πλήρως την τουριστική βιομηχανία».

Ανεργία

Εξάλλου, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυξήθηκε η ανεργία και πρόσθεσε ότι σε σύγκριση με πέρσι υπάρχουν περίπου 9.000 πρόσωπα περισσότερα στους εγγεγραμμένους άνεργους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, κάτι που δεν αποτελεί αύξηση της ανεργίας.

Είναι λογικό να υπάρχει αυτός ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων γιατί είναι κλειστά τα ξενοδοχεία, σε σχέση με πέρσι την ίδια περίοδο που τα ξενοδοχεία λειτουργούσαν, πρόσθεσε.

Η Υπουργός Εργασίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τα σχέδια που εφαρμόζει η Κυβέρνηση «δεν θα υπάρξει μεγάλη αύξηση της ανεργίας και αυτός ήταν ο στόχος μας, να μην απολυθούν εργαζόμενοι».

«Γνωρίζω ότι δεν έχουμε απολύσεις σε βαθμό ανησυχητικό», πρόσθεσε.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι δεν υπήρξε μεγάλη παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων αλλά το σημαντικό είναι, όπως τόνισε, να αρχίσουμε τις επιθεωρήσεις για αυτά τα θέματα, αφού πρώτα ολοκληρώσουμε τις πληρωμές.

Λανθασμένα στοιχεία ή παραλείψεις

Η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και σε «απίστευτα προβλήματα» που αντιμετώπισε το Υπουργείο σε σχέση με τις αιτήσεις, δίνοντας ως παράδειγμα, μεταξύ άλλων, το ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων υπέβαλε τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του αλλά δεν υπέβαλε αίτηση, αλλά και σε προβλήματα ταυτοποίησης προσώπων που αντιμετωπίζει το μητρώο κοινωνικών ασφαλίσεων

Ανέφερε επίσης ότι επιστράφηκε αριθμός επιταγών γιατί οι εργαζόμενοι δεν είχαν βάλει διεύθυνση κατοικίας αλλά μόνο το χωριό ή την επαρχία τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είπε, εργαζόμενοι υπέβαλαν 14 αιτήσεις και θα έπρεπε να βρεθεί η μία σωστή αίτηση τους για να μπορέσουν να πληρωθούν.

Επιπλέον, είπε ότι πολλές επιχειρήσεις δεν πληρώθηκαν γιατί είχαν αριθμό εγγραφής εργοδότη σε μια εξαιρούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα με αποτέλεσμα να γίνει μια τεράστια δουλειά εκσυγχρονισμού του μητρώου κοινωνικών ασφαλίσεων.

Δηλώσεις βουλευτών

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Ανδρέας Φακοντής είπε ότι η Πλατφόρμα θα ανοίξει ξανά για τρεις ημέρες όπου θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης σε όσους δεν υπέβαλαν αίτηση ή υπέβαλαν λανθασμένη αίτηση και πρόσθεσε ότι «σύντομα η αρμόδια υπουργός θα μας ενημερώσει για την τρίτη περίοδο» που θα αφορά όσες επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Ανέφερε επίσης ότι η Υπουργός ενημέρωσε για την έναρξη κοινωνικού διαλόγου και για την περίοδο που θα ξεκινά από τις 12 Ιουνίου μέχρι τις 12 Οκτωβρίου και πρόσθεσε ότι «για όσους δεν είχαν καταβληθεί τα επιδόματα τους για την πρώτη περίοδο και συγκεκριμένα για όσους είχαν εργοδοτηθεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020 θα καταβληθεί προσπάθεια να πληρωθούν σήμερα ή αύριο»

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι «τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας για τους εργαζόμενους έχουν λειτουργήσει πάρα πολύ καλά και έχουν στηρίξει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις και την κοινωνία γενικότερα» και πρόσθεσε ότι «τώρα είναι η ώρα που πρέπει οι ίδιες οι επιχειρήσεις να τύχουν στήριξης για να μπορέσουν να συνεχίσουν και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι το Υπουργείο Εργασίας προσπαθώντας, παρά τις όποιες παραλείψεις, ελλείψεις ή και λάθη που έχουν γίνει τόσο από το Υπουργείο όσο κυρίως από τους εργαζομένους στην συμπλήρωση των διαφόρων αιτήσεων, βρίσκεται σε ένα καλό σημείο, προσθέτοντας ότι γύρω στο 95% αυτών που έχουν αιτηθεί έλαβαν αυτό που τους αναλογεί.

Ο κ. Μουσιούττας εξέφρασε την ικανοποίηση του ΔΗΚΟ για την προσπάθεια που έχει γίνει τόσο από την Υπουργό όσο και από τους υπαλλήλους του Υπουργείου και διαβεβαίωσε ότι το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει να βοηθάει όπου μπορεί έτσι ώστε κανένας εργαζόμενος να μην μείνει χωρίς δουλειά ή χωρίς χρήματα αυτές τις δύσκολες περιόδους».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι υπάρχει μια σχεδόν καθολική εκτίμηση τόσο στην κοινωνία όσο και στα κόμματα για το έργο που έγινε από το Υπουργείο Εργασίας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα κενά που υπήρξαν επιδιορθώθηκαν γιατί και η Υπουργός αλλά και οι λειτουργοί του Υπουργείου είχαν θετική αντιμετώπιση, όπως είπε, και άκουγαν την κοινωνία που αντιδρούσε.

Ανέφερε ότι σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ενώ πρόσθεσε πως υπήρξαν και περιπτώσεις εργοδοτών που εκμεταλλεύτηκαν τα προγράμματα εις βάρος των εργαζομένων.

Τέλος, ο κ. Περδίκης είπε πως και στο σχέδιο Β΄ που ετοιμάζει η Κυβέρνηση θα πρέπει να περιλαμβάνονται και προγράμματα στήριξης των εργαζομένων που θα βοηθήσουν και στην στήριξη των επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι αυτός ο τρόπος κατέδειξε ότι «δούλεψε και δεν είχαμε αύξηση της ανεργίας – με εξαίρεση τον τομέα των ξενοδοχείων που δεν άνοιξαν – γιατί εκατομμύρια ευρώ μπήκαν στην οικονομία μέσω των εργαζομένων».