Την ανακοίνωση της Ρωσίας την επομένη της επίτευξης συμφωνίας με την Κύπρο για την αποφυγή διπλής φορολογίας, ότι ξεκινά διαδικασία αναθεώρησης της Συμφωνίας και με άλλες χώρες, επισημαίνει με σημερινή ανάρτησή του στο twitter ο Υπουργός Οικονομικών.
Την επόμενη της συνάντησης μας, η Ρωσσία ανακοινώνει διαδικασία αναθεώρησης Συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας & με Ελβετία μετά από Ολλανδία, Μάλτα, Λουξεμβούργο. Η Κύπρος δεν στοχοποιείται, αποτρέπεται φυγή κεφαλαίων σε άλλες δικαιοδοσίες, ως η διαπραγματευτική μας θέση pic.twitter.com/wSxuKypN61
— ConstantinosPetrides (@Petrides_C) August 13, 2020
Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης τονίζει πως με αυτή την εξέλιξη η Κύπρος δεν στοχοποιείται και αποτρέπεται η φυγή κεφαλαίων σε άλλες δικαιοδοσίες. Υποδεικνύει δε, ότι αυτή ήταν η διαπραγματευτική θέση που προέβαλε η Κύπρος στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Ο ΥΠΟΙΚ παραθέτει και τη σχετική ανακοίνωση από την προεδρία της Ρωσίας, που αναγγέλλει την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης της συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας με την Ελβετία, μετά από την Ολλανδία, την Μάλτα και Λουξεμβούργο.
Στο μεταξύ, ο Διευθυντής του Κέντρου για τη Φορολογική Πολιτική στο κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας, Κίριλ Νικίτιν, δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα Vedomosti ότι η επίτευξη συμφωνίας με την Κύπρο στο θέμα της αποφυγής διπλής φορολογίας, είναι σημαντική για δυο λόγους.
Σημείωσε πως πρώτον η Ρωσία έχει δείξει πως δεν προτίθεται να υποχωρήσει από τις θέσεις αρχών που έχουν αναφερθεί από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και δεύτερον, έχει δημιουργηθεί ένα προηγούμενο, η Ρωσία έκανε ένα είδος συμβιβασμού, επιτρέποντας εξαιρέσεις για θεμιτές δομές με τη συμμετοχή κυπριακών εταιρειών, που επιτρέπουν σε ρωσικούς ομίλους την αποτελεσματική συγκέντρωση κεφαλαίων.
«Αυτό είναι επίσης σημαντικό για μελλοντικές διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες», επεσήμανε.
Εξάλλου, ο Διευθυντής για Φορολογικές και Νομικές Συμβουλές στην KPMG Ρωσίας, Αλεξάντερ Τοκάρεφ, δήλωσε στην εφημερίδα πως η Κύπρος και το Λουξεμβούργο είναι παρόμοιες χώρες με την Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ σε ότι αφορά τις συνθήκες για τις ξένες εταιρείες. Ωστόσο, υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές, ειδικά σε ότι αφορά την Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ, γράφει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες που μίλησαν στη Vedomosti, η ροή μερισμάτων από τη Ρωσία είναι σημαντικά χαμηλότερη προς αυτές χώρες σε σύγκριση με την Κύπρο. Λόγω αυτού, η αναθεώρηση της συμφωνίας με την Ελβετία θα είναι πιο δύσκολη από ότι με την Κύπρο, σημειώνεται.