Η Κυβέρνηση απέστειλε χθες κοινοποίηση στην Επιτροπή ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα στο 9% από 19% για οικιακή χρήση για περίοδο τριών μηνών, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, απευθύνοντας έκκληση στη Βουλή για αποφυγή προτάσεων νόμου «που θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά».
Η κίνηση αυτή έρχεται ως πρόσθετη μείωση στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά από 19% σε 5%, για διάστημα έξι μηνών, αλλά και στη μείωση 10% στα τιμολόγια της ΑΗΚ, η οποία συνεχίζει για δέκα μήνες, ανέφερε ο κ. Πετρίδης σε δήλωσή του στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για την παρουσίαση των πεπραγμένων του Υπουργείου της.
«Ανταποκρινόμενοι και στην έκκληση της Βουλής για περαιτέρω ενίσχυση και μελετώντας τη διακύμανση των τιμών, κοινοποιήσαμε χθες στην Επιτροπή ΦΠΑ της ΕΕ την πρόθεσή μας όπως μειώσουμε για περίοδο τριών μηνών το ΦΠΑ (στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος) για οικιακή χρήση από 19% στο 9%», είπε.
Όπως εξήγησε, το πιο πάνω μέτρο συνάδει σε γενικές γραμμές με την εργαλειοθήκη και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών που αναφέρεται στην υιοθέτηση προσωρινών και στοχευμένων μέτρων, που προτεραιότητα θα έχουν να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια και χωρίς να επηρεάσουν την αγορά.
Παράλληλα, τόνισε, «ανταποκρινόμενος, όπως είπα, θετικά στην έκκληση της Βουλής απευθύνω και εγώ τη δική μου έκκληση, όπως αποφεύγονται προτάσεις νόμου οι οποίες έχουν τεράστιες επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά ειδικά όταν αυτές επηρεάζουν τις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους σε μόνιμη βάση και είναι αστόχευτες».
Η έκκληση του ΥΠΟΙΚ αφορά στην πρόταση νόμου που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής για οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 19% σε 9%, ο αντίκτυπος της οποίας ανέρχεται περίπου στα €78 εκατ. ετησίως, όπως είχε αναφερθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.
«Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε», συνέχισε ο ΥΠΟΙΚ, «ότι η προστασία των δημοσίων οικονομικών θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο όλο γιατί όπως αποδείχθηκε και στην κρίση της πανδημίας τα έσοδα του κράτους είναι αυτά που στηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες, είναι αυτά που στηρίζουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους την ώρα της κρίσης.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πετρίδης είπε πως και οι δύο κοινοποιήσεις εστάλησαν χθες στην Επιτροπή για τον ΦΠΑ που εδρεύει στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι η έγκρισή τους είναι θέμα ημερών αφού η Επιτροπή θα συνέλθει στις 22 Νοεμβρίου.
Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης είπε πως η Αυτόματη Τιμαριθμική Προσαρμογή, αλλά και η προσαρμογή του ΕΕΕ στις πορεία των τιμών συνεισφέρουν στην αποκατάσταση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
«Με τις τρέχουσες πληθωριστικές τάσεις οι εν λόγω αυξήσεις λόγω ΑΤΑ αναμένεται να υπερβούν τα €200 εκατ. και θα προέρχονται κατά ένα τρίτο από το δημόσιο τομέα και κατά δύο τρίτα από τον ιδιωτικό τομέα», είπε.
Για τις επιχειρήσεις, ο κ. Πετρίδης είπε πως ο ΦΠΑ που καταβάλλεται για την ηλεκτρική ενέργεια εκπίπτει από τον ΦΠΑ που εισπράττουν οι επιχειρήσεις και συνεπώς δεν αποτελεί κόστος για τις ίδιες ούτε αυξάνει το κόστος των υπηρεσιών που παρέχουν ή προϊόντων που κατασκευάζουν ή πωλούν.
Σε σχέση με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, είπε πως κατά την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2021 η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος παρουσίασε αύξηση 10,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου, με την συγκρατημένη αύξηση οφείλεται τόσο στην αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου όσο και στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ κατά 10%.
Σημείωσε δε πως ο αριθμητικός μέσος όρος της κατηγορίας ηλεκτρικό ρεύμα του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Πληθωρισμός) την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021 ανήλθε στις 115,36 μονάδες από 104,82 μονάδες από το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2020, ενώ κατά το 10μηνο του 2019 ο μέσος όρος της κατηγορίας αυτή ανήλθε στις 116,39 μονάδες, δηλαδή ψηλότερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο του 2021.
Επεσήμανε ακόμη ότι 23 από τα 27 κράτη μέλη έχουν βασικό συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος κυμαίνεται μεταξύ 20% και 27%.
Έκκληση για συμμετοχή στα σχέδια για την πράσινη μετάβαση
Εξάλλου, ο κ. Πετρίδης είπε πως τα προσωρινά αυτά μέτρα, στοχεύουν σίγουρα στην άμβλυνση των συνεπειών της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε βραχυπρόθεσμη βάση, επισημαίνοντας πως σταδιακά, και στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, «αυτό στο οποίο πρέπει να στοχεύσουμε είναι η εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα».
«Η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση άλλωστε θα οδηγήσει στο άμεσο μέλλον και με σιγουριά στην αύξηση της τιμής των ορυκτών καυσίμων», είπε για να προσθέσει πως για αυτό τον λόγο που τα επόμενα χρόνια οι προϋπολογισμοί του κράτους είναι στοχευμένοι και εμπεριέχουν σχετικά προγράμματα και σχέδια για πρώτη φορά παρέχοντας την απαραίτητη στήριξη τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε ευάλωτες ομάδες αλλά και σε επιχειρήσεις, προγράμματα που στοχεύουν στην απεξάρτηση αλλά και στην εξοικονόμηση.
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Πετρίδης έκανε έκκληση σε όλους σε όλη την κοινωνία σε όλες τις επιχειρήσεις σε όλα τα νοικοκυριά να εκμεταλλευτούν τα εν λόγω προγράμματα γιατί είναι αυτά που αποτελούν το κλειδί για την για την απεξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα αλλά και την απεξάρτησή τους από τις μελλοντικές διακυμάνσεις των τιμών.
Ερωτηθείς γιατί δεν αξιοποιούνται τα έσοδα από τους ρύπους για ελάφρυνση των νοικοκυριών, ο κ. Πετρίδης είπε πως τα έσοδα από τους ρύπους τα οποία εισπράττει η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπαίνουν σε κάποιο αποθεματικό.
«Αξιοποιούνται με πολύ περισσότερους μάλιστα εθνικούς πόρους από το πάγιο ταμείο του κράτους, ούτως ώστε να καταρτιστούν αυτές οι πράσινες πολιτικές, οι οποίες τα επόμενα χρόνια αποτελούν το 40%», είπε.
Πηγή: ΚΥΠΕ