Η παραδοσιακή δημοσιογραφία, επηρεάζεται και πολλές φορές επισκιάζεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους influencers. Πολλές φορές μάλιστα, για να αναγκαστεί να επιβιώσει, ακολουθεί τον θόρυβο που διαμορφώνουν, κάποτε εις βάρος των κανόνων, ακόμη και άγραφων, της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση με θέμα: «Δημοσιογραφική δεοντολογία στην εποχή του Διαδικτύου» που πραγματοποιήθηκε απόψε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 30χρονα του, το Κανάλι 6 σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου και την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παυλίδη «Περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας», ο κ. Πετρίδης είπε ότι στην Κύπρο υπάρχει καλή δημοσιογραφία.
” Στην κρίση της πανδημίας, πέραν των άλλων διδαγμάτων μας δίδαξε και ότι οφείλω να πω εκ μέρους της πολιτείας να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εκείνους τους δημοσιογράφους που έδιναν καθημερινά μάχη της σωστής πληροφόρησης, της επιστημονικής τεκμηρίωσης, του ορθολογισμού, έναντι της ανοησίας, έναντι της συνωμοσιολογίας, έναντι των ψευδών «fake» ειδήσεων που ήταν απίστευτο ότι έπρεπε να έρθει η πανδημία για να δούμε πόση μεγάλη διασπορά ψευδών ειδήσεων και πως επηρεάζουν συνειδήσεις κόσμου, με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε ακόμα και θύματα. Είναι οξύμωρο κατ’ εμένα να περηφανευόμαστε ότι έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά μορφωμένων ανθρώπων, αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτής της μορφωμένης μερίδας της νεολαίας δεν εμπιστεύεται την επιστήμη και παρασύρεται από μια ανεξέλεγκτη ροή παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων” ανέφερε ενδεικτικά.
Όπως είπε, ο κόσμος παλιά, δεν ήταν τόσο μορφωμένος, “αλλά εμπιστευόταν την επιστήμη. Είναι πιο επίκαιρη από όσο ποτέ η δημοσιογραφική δεοντολογία. Χρειάζεται για να προλάβουμε πιο δυσμενείς καταστάσεις στο μέλλον. Η δεοντολογία είναι κάτι που και αυτό πρέπει να οριστεί τι είναι και είναι μια πολύ ευαίσθητη συζήτηση που άπτεται και προσωπικών μας πεποιθήσεων ή ιδεολογιών και δεν είναι εύκολο να πεις ότι κάνω δημοσιογραφική δεοντολογία”.
Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η βιομηχανία των Μέσων Ενημέρωσης χρειάζεται υποστήριξη για την παραγωγή ποιοτικού και αξιόπιστου περιεχομένου, ειδικά σε δύσκολες συνθήκες όπως η πανδημία, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι βασίζονται στο διαδίκτυο. “Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση στήριξε και στηρίζει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μπορεί να έχουμε κατηγορηθεί, αλλά το σχέδιο στήριξης στον έντυπο τύπο, αλλά τα κριτήρια μας δεν ήταν αυτά που επέμεναν κάποιοι ότι έπρεπε να ήταν. Τα κριτήρια μας ήταν να στηριχθούν και προσοντούχοι δημοσιογράφοι. Σίγουρα χρειάζεται περισσότερη μελέτη για τους τρόπους στήριξης της δημοσιογραφίας, είτε έντυπης είτε οτιδήποτε άλλο. Η επιθυμία του δημοσιογραφικού κόσμου για θεσμική κατοχύρωση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι όχι μόνο απόλυτα σεβαστή αλλά και θεμιτή. Εδώ και καιρό η κυβέρνηση, βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης με όλους τους αρμόδιους φορείς με στόχο την αναθεώρηση του περί Τύπου Νόμου”.
Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφέρθηκε στο Κανάλι 6 που γιορτάζει φέτος τα 30 του χρόνια. ‘Το παρθενικό ταξίδι του ραδιοσταθμού άρχισε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1991 όταν πρωτοβγήκε στον αέρα, με όραμα, μέσα από την ποιότητα και την προσφορά, να κερδίσει το κοινό συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Λεμεσού. Ένα στοίχημα που κατάφερε να κερδίσει. Μέσα από την ποιοτική ενημέρωση και ψυχαγωγία το Κανάλι 6 όλα αυτά τα χρόνια απέκτησε το δικό του πιστό ακροατήριο. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν σ’ αυτή την επιτυχία. Εύχομαι ολόψυχα χρόνια πολλά, γεμάτα ποιοτική ενημέρωση. Τη χρειαζόμαστε”!
Ο Διευθυντής του Καναλιού έξι, Μιχάλης Παπαευαγόρου αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του σταθμού που άλλαξε τα ραδιοφωνικά δρώμενα της Λεμεσού και της Κύπρου ευρύτερα. “Το Κανάλι 6 είναι δεύτερο σε μερίδιο ακροαματικότητας. Τριάντα χρόνια πετύχαμε πολλά χωρίς να κάνουμε υποχωρήσεις και αυτό λέει πολλά” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά το θέμα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ο Μιχάλης Παπαευαγόρου εξέφρασε τους προβληματισμούς του. “Το θέμα της δεοντολογίας μας απασχολεί αρκετά μετά την είσοδο πλέον των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης” ανέφερε.
Από πλευράς του ο ακαδημαϊκός, συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Παυλίδης έκανε λόγο για καθημερινή παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας ” σε μια προσπάθεια κάποιων ΜΜΕ να πετύχουν τα κλικ που θα δώσουν διαφήμιση. Ο Γιώργος Παυλίδης παρουσίασε τις εισηγήσεις του για το πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί καλύτερα ο κώδικας δεοντολογίας.
Παρεμβάσεις έγιναν από την Έλλη Κοτζαμάνη, Πρόεδρο Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, τον Δρ. Διονύση Πάνο, Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ , ο Δημήτρης Δημητρίου, Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εκδοτών Διαδικτύου και ο εκδότης Ηλίας Επιφανίου. Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο Μίμης Σοφοκλέους, Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού.