Πραγματικότητα θα αποτελεί σε περίπου 16 μήνες το αστεροσκοπείο Τροόδους, η σύμβαση κατασκευής του οποίου υπογράφτηκε σήμερα μεταξύ της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού και του εργολάβου του έργου.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η σύμβαση αφορά την κατασκευή υποδομών, προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού αστροπαρατήρησης στην κοινότητα Αγριδιών της Επαρχίας Λεμεσού, με συνολικό κόστος κατασκευής και αστρονομικού εξοπλισμού σχεδόν 1,4 εκατομμύρια ευρώ (πλέον ΦΠΑ).
 
Το αστεροσκοπείο Τροόδους, προστίθεται, θα είναι ένα υπερσύγχρονο αστρονομικό κέντρο, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με άλλα ευρωπαϊκά αστεροσκοπεία, αποτελώντας ένα δίκτυο κέντρων ενημέρωσης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης για την αστροπαρατήρηση και το διάστημα.
 
«Είναι το πρώτο ειδικά σχεδιασμένο παρατηρητήριο στην Κύπρο, και θα προσελκύσει αστρονόμους, παρατηρητές, μελετητές, ερευνητές και λάτρεις της αστρονομίας από όλο τον κόσμο», συνεχίζει η ανακοίνωση και σημειώνει πως, φιλοδοξία, επίσης, να τονώσει την περιέργεια και το ενδιαφέρον του κοινού για την αστρονομία, το διάστημα και την επιστήμη, καθώς και να εκπαιδεύσει ανθρώπους όλων των ηλικιών.
 
Το κτίριο, που σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Νικόδημος Κ. Τσολάκης και Έλενα Κ. Τσολάκη, από τους Kyriakos Tsolakis Architects, κέρδισε διεθνή βραβεία και αναγνώριση, ενώ ήταν φιναλίστ στα Παγκόσμια Βραβεία Αρχιτεκτονικής και έχει προβληθεί στα διεθνή ΜΜΕ.
 
«Ο σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα κτίριο ορόσημο, τοποθετημένο στην κορυφή του βουνού και η  μορφή του είναι μοναδική, όπως και η σχέση του με το περιβάλλον του», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ο σχεδιασμός θυμίζει επιστημονικές ταινίες.
 
Θα αποτελείται από δύο κύρια τηλεσκόπια, ένα αστρονομικό τηλεσκόπιο παρατηρητηρίου 20 ιντσών, με μία μηχανικά περιστρεφόμενη θολωτή οροφή και ένα τηλεσκόπιο ηλιακού παρατηρητηρίου, για χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας, με μία ειδικά σχεδιασμένη, μηχανικά κινούμενη οροφή.

Επιπρόσθετα, το κτίριο θα είναι ανοικτό κάποιες βραδιές, όπου όσοι το επιθυμούν, μαζί με τα τηλεσκόπια τους, θα μπορούν να παρακολουθήσουν ελεύθερα τα άστρα και άλλα αστρονομικά γεγονότα, από την Άστρο-Μαρίνα, μία πλατφόρμα ειδικά σχεδιασμένη γι αυτό το σκοπό. Η υποδομές περιλαμβάνουν επίσης δωμάτιο παρουσιάσεων, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πλανητάριο.
 
Όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση, η γραφική περιοχή στην Πιτσιλιά, όπου θα κατασκευαστεί το έργο, θα επωφεληθεί από τους στόχους του έργου, προσελκύοντας αγροτουρισμό και αστροτουρισμό, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή.
  
Το έργο είναι μέρος των έργων GEOSTARS, του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A “Ελλάδα-Κύπρος” 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ