Παρουσία των Προέδρων της Κύπρου και της Αιγύπτου πέφτουν σήμερα οι υπογραφές για τις δύο ενεργειακές συμφωνίες που αφορούν την εμπορική αξιοποίηση του φυσικού αερίου στο τεμάχιο Αφροδίτη και στο βυθοτεμάχιο 6 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η υπογραφή των δύο συμφωνιών, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο περιθώριο της έκθεσης Egypt Energy Show η οποία διοργανώνεται από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση, με τη συμμετοχή σηματνικών εταιρειών στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε το πρωί και συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, όπου συζητήθηκαν πρωτίστως τα ενεργειακά ζητήματα.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία θα υπογραφεί από τον Υπουργός Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου και τον Υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου , Karim Badawi και από τις διαχειρίστριες εταιρείες.

Η πρώτη συμφωνία, αφορά την εμπορευματοποίηση των υδρογονανθράκων στο βυθοτεμάχιο 6, το οποίο διαχειρίζεται η Ιταλική εταιρεία ΕΝΙ με την συμμετοχή στο ίδιο ποσοστό, κατά 50% και της γαλλικής ΤΟΤΑΛ. Εκτιμάται ότι με την συμφωνία αυτή, κάποιες από τις ποσότητες θα μεταφέρονται στην Αιγυπτιακή αγορά και κάποιες άλλες θα εξάγονται σε άλλες αγορές, μέσω του Αιγυπτιακού τερματικού στην Ντανιέτα.

Η δεύτερη συμφωνία καθορίζει τους όρους εμπορευματοποίησης του κοιτάσματος “Αφροδίτη” στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, θα υπογραφεί δηλαδή ένα μνημόνιο συνταντίληψης, με συμβαλλόμενα μέρη την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο, την Αμερικανική εταιρείας Chevron και τις εταιρείες New Med και BG Cyprus που έχουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.

Έγινε γνωστό ότι, μετά από πολλές δυσκολίες, έγινε κατορθωτό να υπάρξει συμφωνία για εκμετάλλευση του Τεμαχίου Αφροδίτη που προβλέπει την κατασκευή πλωτής μονάδας και την μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω αγωγού στην Αίγυπτο.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο ο Ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων Χαράλαμπος Έλληνας ο οποίος εξήγησε ότι σημασία έχει η τελική επενδυτική απόφαση των εταιρειών, η οποία εκτιμάται ότι θα ληφθεί μετά από μελέτες σε ένα χρόνο. Στην συνέχεια όπως είπε, θα χρειαστούν ακόμα κάποια χρόνια για υλοποίηση της επένδυσης.

Θέμα φαίνεται να προκύπτει και μετά την ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από δύο μέρες από την ισραηλινή εταιρεία New Med, στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ. Η εταιρεία που συμμετέχει κατά 30% στην αξιοποίηση του τ κοιτάσματος Αφροδίτη, υποστηρίζει ότι το ενωρίτερο που θα μπορούσε να αρχίσει να τυγχάνει εμπορικής εκμετάλλευσης το κοίτασμα Αφροδίτη είναι το 2031 και μάλιστα υπό πολλές και δύσκολες προϋποθέσεις.

Η εταιρεία στέλνει το μήνυμα πως η κοινοπραξία δεν έχει δεσμευτεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης των μελετών και των έργων και έναρξη της παραγωγής. Επίσημα δεν υπήρξε κάποια αντίδραση ακόμα από κυβερνητικής πλευράς, αν και ανεπίσημα εκφράζεται δυσφορία και αμφισβήτηση για τα χρονικά όρια που ανακοινώθηκαν.