Εντός Ιουνίου θα ξεκινήσει το Πληθυσμιακό Ανιχνευτικό Πρόγραμμα για τη διάγνωση της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), μέσω ΓεΣΥ, το οποίο ενέκρινε την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο.
Η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη δήλωσε μετά την συνεδρία ότι η εξέταση θα διενεργείται βάσει σχετικού πρωτοκόλλου, από τους προσωπικούς ιατρούς. «Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η έγκαιρη ανίχνευση περιπτώσεων ΔΑΦ έτσι ώστε να υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση στα αρχικά αναπτυξιακά στάδια της ζωής του παιδιού, με αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση αυτού του προβλήματος».
Η εξέταση, εξήγησε, θα γίνεται με τη χρήση του ειδικού ανιχνευτικού εργαλείου ενός εντύπου δηλαδή που θα ακολουθούν οι παιδίατροι, στην ηλικία των 18-23 μηνών και θα επαναλαμβάνεται στην ηλικία των 24-30 μηνών. «Παιδιά που δεν είναι δικαιούχοι ΓεΣΥ, θα μπορούν να απευθύνονται για εξέταση, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ».
Τα παιδιά που θα εντοπίζονται ότι παρουσιάζουν βαθμολογία υψηλού κινδύνου θα παραπέμπονται για περαιτέρω διαγνωστική αξιολόγηση σε ειδικούς ιατρούς όπως παιδοψυχίατρους, κλινικούς γενετιστές και παιδονευρολόγους, πρόσθεσε. «Η αξιολόγηση και παρέμβαση είναι πολυεπίπεδη και πολυθεματική και μπορεί να συμπεριλαμβάνει και άλλους επαγγελματίες υγείας όπως ψυχολόγους, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές».
Η εφαρμογή του ανιχνευτικού προγράμματος, είπε η κ. Κανάρη, θα παρακολουθείται από διεπιστημονική επιτροπή, η οποία θα συσταθεί από το Υπουργείο Υγείας. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει εντός του τρέχοντος μηνός, θα είναι σε πιλοτική βάση με συνεχή αξιολόγηση και θα διαρκέσει 5 έτη με την ολοκληρωμένη επαναξιολόγηση και την προσπάθεια επέκτασής του, μετά από αυτό το διάστημα, εξήγησε η Υπουργός.
Σχέδιο Παροχής Κυβερνητικών Χορηγιών σε Νοσηλευτήρια για τη Διαπίστευση
——————————–
Η Πόπη Κανάρη ανακοίνωσε επίσης την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του σχεδίου παροχής κυβερνητικών χορηγιών σε Ιδιωτικά και Δημόσια Νοσηλευτήρια με σκοπό την διαπίστευσή τους, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου, για την περίοδο 2021 – 2026 και θα χρηματοδοτηθεί από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τις ανάγκες του Σχεδίου, ανέρχεται στα 2,5 εκ. ευρώ.
Σκοπός αυτού του σχεδίου, είπε, είναι η οικονομική ενίσχυση αυτού του σχεδίου με στόχο την διαπίστευσή τους με πρότυπα από οργανισμούς που εξειδικεύονται σε νοσοκομειακή φροντίδα. Ο όρος νοσηλευτήριο, διευκρίνισε, αφορά νοσοκομεία, πολυκλινικές, κλινικές καθώς και μονάδες ολοήμερης ημερήσια φροντίδας.
Ιδιωτικά νοσηλευτήρια εκτός ΓεΣΥ, συνέχισε, θα επιχορηγούνται σύμφωνα με τους κανονισμούς de minimis, με ανώτατο συσσωρευτικό όριο επιχορήγησης 200.00 ευρώ για όλα τα σχέδια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που είναι δικαιούχοι.
Ιδιωτικά νοσηλευτήρια εντός ΓεΣΥ, ανέφερε, που προσφέρουν υπηρεσίες σε μη δικαιούχους του ΓεΣΥ ή υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ, θα επιχορηγούνται μέχρι 20% της συνολικής ετήσιας δαπάνης εκτός ΓεΣΥ σε δραστηριότητες που εξαιρούνται του κανονισμού de minimis.
Επιχορηγούνται, δήλωσε η κ. Κανάρη, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που απαιτούνται για την προετοιμασία του νοσηλευτηρίου, μέχρι 50% της δαπάνης τους, που θα κυμαίνεται μεταξύ 10.000 – 25.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του νοσηλευτηρίου. Στην περίπτωση που θα προχωρήσει το νοσηλευτήριο στην διαπίστευση θα καλυφθεί μέχρι και το 70% της δαπάνης, με μέγιστο ποσό από 15.000 μέχρι 35.000 ευρώ.
Συνολικά, είπε η Υπουργός, πρόκειται για μια χορηγία 2,5 εκ. ευρώ και η περίοδος υλοποίησης αυτού του σχεδίου είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2026.
«Στόχος μας είναι να καλυφθούν γύρω στα 40 νοσηλευτήρια από τα 77 που υπάρχουν μέχρι στιγμής», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ