Η διευθύντρια εστιατορίου Παουλίνα Μπάουει, 32 ετών, είχε τροποποιήσει το πρόγραμμα εργασίας της στο πολυτελές ιαπωνικό εστιατόριο όπου εργαζόταν και της είπαν ότι έπρεπε να δεχτεί περικοπή μισθού 4.000 λιρών όταν είπε στους εργοδότες της ότι περίμενε παιδί, σύμφωνα με το δικαστήριο εργατικών διαφορών.

Λίγες ημέρες αργότερα η μέλλουσα μητέρα έλαβε σκληρά μηνύματα από τη γενική διευθύντρια Τζένις Κιμ σχετικά με την «καταγγελία» της και στη συνέχεια απολύθηκε.

Η αναφερόμενη εταιρεία διαχειρίζεται τα αυθεντικά ιαπωνικά εστιατόρια Sushinoen, στο Whitechapel, στο ανατολικό Λονδίνο, και Taisho, στο Golders Green στα βόρεια της πρωτεύουσας.

Μιλώντας σήμερα μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, η κυρία Μπάουει είπε: «Ήμουν πολύ συγχυσμένη. Έμεινα έκπληκτη όταν ανακάλυψα ότι είμαι έγκυος».

«Ήμουν συντετριμμένη. Μέσα σε λίγες ημέρες έχασα τη δουλειά μου και αναγκάστηκα να μετακομίσω από το διαμέρισμα που νοίκιαζα, καθώς δεν μπορούσα να το αντέξω οικονομικά. Έχασα το εισόδημά μου και ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος».

Αφού απέκτησα παιδί δεν μπορούσα να ανταπεξέλθω και άλλαξα καριέρα και έγινα βοηθός κοινοτικής φροντίδας, βοηθώντας ηλικιωμένους ενήλικες.

Το δικαστήριο έλαβε υπόψη ότι η κυρία Μπάουει απασχολήθηκε ως βοηθός διευθυντή στην εταιρεία από τον Ιούλιο του 2018, εργαζόμενη αρχικά στο υψηλά αξιολογημένο Sushinoen και στη συνέχεια κυρίως στο Taisho.

Τον Φεβρουάριο του 2019, όταν έμαθε ότι ήταν έγκυος, η κα Μπάουει είπε στο εργοδότη της Γινγκσάνγκ Χουάνγκ σε μια συνάντηση ότι περίμενε παιδί.

Ο κ. Χουάνγκ ήταν «σοκαρισμένος» και είπε ότι έπρεπε να μιλήσει με την κ. Κιμ, όπως ακούστηκε.

Το ζευγάρι είπε στην κα Μπάουει ότι έπρεπε να σταματήσει να εργάζεται στην εταιρεία Taisho και να εργαστεί στη Sushinoen με πλήρη απασχόληση.

Ζήτησε να μοιράζει το χρόνο της μεταξύ των δύο εστιατορίων αλλά η κα Κιμ «αρνήθηκε με οξύτητα» και απέρριψε το αίτημα και της είπε ότι η θέση της έπρεπε να αλλάξει και πρότεινε μείωση του μισθού της κατά 4.000 λίρες.

Όταν η κ. Μπάουει έθεσε τα δικαιώματα εγκυμοσύνης ενώ η κ. Κιμ της έστειλε μήνυμα: «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την εγκυμοσύνη. Μιλάω για τη θέση σας».

Μην ξεχνάτε. Ο κύριος Χουάνγκ προσπάθησε να σας δώσει μια ευκαιρία.

Στο εργασιακό δικαστήριο του Watford, ο δικαστής εργασίας Γκάρι Τόμπιν δήλωσε ότι η χρήση της λέξης «απολύεσαι» ήταν «απειλή» για την κα Μπάουει.

Ο δικαστής Τόμπιν απέρριψε επίσης «ηχηρά» το επιχείρημα του κ. Χουάνγκ ότι απολύθηκε λόγω κατάργησης της θέσης εργασίας της, το οποίο, όπως είπε, ήταν μια «επινοημένη» δικαιολογία.

Κατέληξε στο συμπέρασμα: «Καμία άλλη εξήγηση δεν ταιριάζει με την αλληλουχία των γεγονότων ή δεν φαίνεται εύλογη».

Η Huangs Grill δεν έδωσε καμία κατάλληλη εξήγηση για την απόλυση της κας Μπάουει.

«Δεν απολύθηκε λόγω κακής απόδοσης ή κακής συμπεριφοράς, όπως είχε αρχικά υποστηριχθεί. Δεν επρόκειτο για απόλυση, όπως ισχυρίστηκε στη συνέχεια».

«Δεν μπορούμε να βρούμε καμία αξιόπιστη εξήγηση για τους λόγους της απόλυσής της, εκτός από το ότι ο εν λόγω εργοδότης την απέλυσε επειδή ήταν έγκυος».

Ο δικαστής Τόμπιν πρόσθεσε: «Είναι τέτοια η δυσαρέσκειά μας για το επιχείρημα που προέβαλε η Huangs Grill, που θεωρούμε ότι τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χουάνγκ ήταν μια απόπειρα παραπλάνησης του δικαστηρίου.

«Ο κ. Χουάνγκ δεν ήταν αξιόπιστος ούτε ειλικρινής στην εξιστόρηση των γεγονότων».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι επινόησε μια ιστορία απόλυσης, ως μια προσπάθεια να καλύψει την εσκεμμένη κακή μεταχείρισή του προς αυτή την έγκυο υπάλληλο».

Η κ. Μπάουει, από το Μπάρκινγκ του Λονδίνου, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι της επιδικάστηκε αποζημίωση, δεν της έχει καταβληθεί ακόμη και έχει παραπέμψει την υπόθεσή της σε εισπρακτικές εταιρείες.

Πηγή: www.dailymail.co.uk