Ένα ασύλληπτο δράμα επισκίασε τον Λίβανο, μετά τις δύο φονικές εκρήξεις που συγκλόνισαν τη Βηρυτό στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους και αφήνοντας πίσω περισσότερους από 2.700 τραυματίες, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας της χώρας. Στα ύψη βρίσκεται η ανησυχία για αύξηση του αριθμού των θυμάτων καθώς υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια, ενώ συνεχίζεται και τις βραδινές ώρες το τιτάνιο έργο των διασωστών.
Το σενάριο της τρομοκρατίας απομακρύνθηκε από το προσκήνιο, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου ξεκαθάρισε ότι το τραγικό περιστατικό προκλήθηκε από νιτρικό αμμώνιο ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Λιβάνου υπογράμμισε ότι οι ισχυρές εκρήξεις οφείλονται σε εκρηκτικές ύλες που είχαν κατασχεθεί και φυλάσσονταν εδώ και χρόνια σε αποθήκη.
Αξιοσημείωτα μεγάλο είναι το κύμα συμπαράστασης που φτάνει από όλο τον κόσμο, ενώ συνεχώς έρχονται και μηνύματα στήριξης από κυβερνήσεις. Η τραγωδία στη Βηρυτό έχει συγκλονίσει ολόκληρο τον πλανήτη, με τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία να σημειώνουν ότι εκτυλίσσεται σε μια περίοδο που η οικονομία της χώρας έχει καταβαραθρωθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται και σκηνικό πολιτικής έντασης.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ δεσμεύτηκε ότι όσοι ευθύνονται για την έκρηξη στην «επικίνδυνη» αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού θα λογοδοτήσουν.
«Σας υπόσχομαι ότι αυτή η καταστροφή δεν θα περάσει χωρίς να αποδοθούν ευθύνες. Όσοι ευθύνονται θα πληρώσουν το τίμημα», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.
«Τα δεδομένα γύρω από αυτήν την επικίνδυνη αποθήκη, που βρισκόταν εκεί από το 2014, θα γίνουν γνωστά και δεν θα προκαταλάβω τις έρευνες», πρόσθεσε.
Ο Χασάν Ντιάμπ απηύθυνε έκκληση στις «φίλες χώρες» να βοηθήσουν τον Λίβανο. «Απευθύνω κατεπείγουσα έκκληση σε όλες τις φίλες και αδελφές χώρες που αγαπούν τον Λίβανο να σταθούν στο πλευρό του και να μας βοηθήσουν να γιατρέψουμε τις βαθιές πληγές μας», είπε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου κήρυξε εθνικό πένθος, ενώ ο κυβερνήτης της Βηρυτού κλαίγοντας, ενώπιον δημοσιογράφων, μίλησε για εθνική τραγωδία ενώ παραλλήλισε την επικρατούσε κατάσταση με τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Το δραματικό περιστατικό έρχεται λίγο πριν από την ετυμηγορία στη δίκη για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι το 2005.