Ο Τζέφρι Χίντον λέει ότι υπάρχει 10% με 20% πιθανότητα η Τεχνητή Νοημοσύνη να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας σε τρεις δεκαετίες, καθώς η αλλαγή κινείται γρήγορα.

Ο Βρετανοκαναδός επιστήμονας πληροφορικής που συχνά προβάλλεται ως «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης μείωσε τις πιθανότητες η τεχνητή νοημοσύνη να εξαφανίσει την ανθρωπότητα μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες, προειδοποιώντας ότι ο ρυθμός αλλαγής της τεχνολογίας είναι «πολύ ταχύτερος» από ό,τι αναμενόταν.

Ο καθηγητής Τζέφρι Χίντον, στον οποίο απονεμήθηκε φέτος το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για το έργο του στην τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ότι υπάρχει μια πιθανότητα «10% έως 20%» ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει στην εξαφάνιση του ανθρώπου μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες. Προηγουμένως ο Χίντον είχε δηλώσει ότι υπάρχει 10% πιθανότητα η τεχνολογία να προκαλέσει καταστροφική έκβαση για την ανθρωπότητα.

Ερωτηθείς στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 αν άλλαξε την ανάλυσή του για μια πιθανή Αποκάλυψη εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης και την πιθανότητα να συμβεί μία στις 10, είπε: «Όχι πραγματικά, 10% με 20%».

Ο Χίντον εξήγησε πως συνήθως το ον με την μεγαλύτερη νοημοσύνη εξουσιάζει αυτό με την μικρότερη νοημοσύνη.

«Φανταστείτε τον εαυτό σας και ένα τρίχρονο παιδί, εσείς είστε το τρίχρονο παιδί»

Η εκτίμηση του Χίντον ώθησε τον καλεσμένο συντάκτη του Today, Σατζίντ Τζαβίντ, να πει «ανεβαίνεις», στον οποίο ο Χίντον απάντησε: «Αν μη τι άλλο. Βλέπετε, δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν να αντιμετωπίσουμε πράγματα πιο έξυπνα από εμάς».

 

Και πρόσθεσε: «Και πόσα παραδείγματα γνωρίζετε που ένα πιο έξυπνο πράγμα ελέγχεται από ένα λιγότερο έξυπνο πράγμα; Υπάρχουν πολύ λίγα παραδείγματα. Υπάρχει μια μητέρα και ένα μωρό. Η εξέλιξη έκανε πολλή δουλειά για να επιτρέψει στο μωρό να ελέγχει τη μητέρα, αλλά αυτό είναι το μόνο παράδειγμα που γνωρίζω».

Ο γεννημένος στο Λονδίνο Χίντον, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα είναι σαν νήπια σε σύγκριση με την ευφυΐα των πολύ ισχυρών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.«Μου αρέσει να το σκέφτομαι ως εξής: φανταστείτε τον εαυτό σας και ένα τρίχρονο παιδί. Εμείς θα είμαστε τα τρίχρονα», είπε.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οριστεί χαλαρά ως συστήματα υπολογιστών που εκτελούν εργασίες που συνήθως απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη.

 

Παραιτήθηκε ώστε να μπορεί να μιλήσει ελεύθερα για τους κινδύνους της συγκεκριμένης τεχνολογίας

Πέρυσι, ο Χίντον έγινε πρωτοσέλιδο αφού παραιτήθηκε από τη θέση του στην Google για να μιλήσει πιο ανοιχτά για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, επικαλούμενος ανησυχίες ότι οι «κακοί παράγοντες» θα χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία για να βλάψουν άλλους.

Μια βασική ανησυχία των ακτιβιστών για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης είναι ότι η δημιουργία τεχνητής γενικής νοημοσύνης, ή συστημάτων που είναι πιο έξυπνα από τους ανθρώπους, θα μπορούσε να οδηγήσει την τεχνολογία να αποτελέσει υπαρξιακή απειλή, καθώς διαφεύγει του ανθρώπινου ελέγχου.

Αναλογιζόμενος πού πίστευε ότι θα είχε φτάσει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης όταν ξεκίνησε την εργασία του πάνω στην τεχνολογία, ο Χίντον δήλωσε: «Δεν πίστευα ότι θα φτάναμε εδώ που είμαστε τώρα. Πίστευα ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα φτάναμε εδώ».

Και πρόσθεσε: «Επειδή η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα είναι ότι οι περισσότεροι από τους ειδικούς στον τομέα αυτό πιστεύουν ότι κάποια στιγμή, πιθανώς μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, θα αναπτύξουμε τεχνητές νοημοσύνες που θα είναι πιο έξυπνες από τους ανθρώπους. Και αυτή είναι μια πολύ τρομακτική σκέψη».

Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε

Ο Χίντον δήλωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι «πολύ, πολύ γρήγορος, πολύ πιο γρήγορος από ό,τι περίμενα» και ζήτησε να υπάρξει κυβερνητική ρύθμιση της τεχνολογίας.

«Η ανησυχία μου είναι ότι το αόρατο χέρι δεν πρόκειται να μας κρατήσει ασφαλείς. Έτσι, το να το αφήσουμε απλώς στο κίνητρο του κέρδους των μεγάλων εταιρειών δεν θα είναι αρκετό για να διασφαλίσουμε ότι θα την αναπτύξουν με ασφάλεια», δήλωσε. «Το μόνο πράγμα που μπορεί να αναγκάσει αυτές τις μεγάλες εταιρείες να κάνουν περισσότερη έρευνα για την ασφάλεια είναι η κυβερνητική ρύθμιση».

Ο Χίντον είναι ένας από τους τρεις «νονούς της τεχνητής νοημοσύνης» που έχουν κερδίσει το βραβείο ACM AM Turing – το αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ στην επιστήμη των υπολογιστών – για το έργο τους.

Ωστόσο, ένας από την τριάδα, ο Γιαν ΛεΚουν, ο επικεφαλής επιστήμονας Τεχνητής Νοημοσύνης στη Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έχει υποβαθμίσει την υπαρξιακή απειλή και έχει πει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη «θα μπορούσε στην πραγματικότητα να σώσει την ανθρωπότητα από την εξαφάνιση».