Ο «Ιππόδαμος» είναι ένα σύστημα που βελτιώνεται και είμαι βέβαιος ότι με τις διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει από τον Υφυπουργό Καινοτομίας θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε δηλώσεις ύστερα από περιφερειακή σύσκεψη στην Παρεκκλησιά για εξέταση ζητημάτων κοινοτήτων της περιοχής.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Αμμοχώστου για το Σύστημα «Ιππόδαμο», ο Υπουργός παρέπεμψε στις τοποθετήσεις του Υφυπουργού Καινοτομίας, του Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και του ΕΤΕΚ.

“Ναι, υπήρχαν προβλήματα στο αρχικό ξεκίνημα και όπως σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Είναι ένα σύστημα που δοκιμάζεται. Έχουν γίνει μέχρι τώρα δύο αναβαθμίσεις. Είναι και παραδοχή των ίδιων των άλλων Προέδρων. Την περασμένη Κυριακή σε μια συνέντευξη του Προέδρου του ΕΟΑ Λευκωσίας, ανέφερε την ικανοποίησή του για την βελτίωση που έχει επέλθει, χωρίς να λέμε ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση” είπε.

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα από το Υφυπουργείο. Έχουν γίνει δύο αναβαθμίσεις, προβλέπονται ακόμα δύο τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη και αυτό, όπως είπε ο κ. Ιωάννου, φαίνεται από τον αριθμό των αιτήσεων που εκδίδονται.

Είπε ότι το 80% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί μέσω του Συστήματος και ότι από τις 4.000 οι 3.300 έχουν εξεταστεί.

“Το σημαντικότερο είναι τον Οκτώβριο, που αντιλαμβάνεστε, κάθε μήνα αυξάνουν στροφές, έχουν εξεταστεί σχεδόν όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί”, εξήγησε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Πρόσθεσε πως η βελτίωση δεν αφορά μόνο τον «Ιππόδαμο», αλλά και θέματα οργάνωσης, στελέχωσης, κτλ. Ανέφερε ότι η οργάνωση έχει καλυτερεύσει και ότι αρχίζει τώρα η στελέχωση των Οργανισμών με μόνιμο προσωπικό, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής ήταν στελεχωμένοι με προσωπικό που έχει αποσπαστεί από το Υπουργείο και Εργοδοτούμενους Ορισμένου Χρόνου. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ανταπόκριση από κάποιους Δήμους (σ.σ. για παραχώρηση του προσωπικού) και για αυτό υπάρχουν κάποια θέματα υποστελέχωσης και θέλω να το τονίσω αυτό δημόσια.

«Η Επαρχία Λάρνακας ήταν πιο προετοιμασμένη, έχει εγκριθεί ο Προϋπολογισμός της και προχωρούν. Η Λευκωσία θα υποβληθεί στο επόμενο Υπουργικό και για τους άλλους τρεις, που δυστυχώς υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση, αναμένουμε να ολοκληρωθούν, να υποβληθούν και να εγκριθούν, για να προχωρήσουμε με τη στελέχωσή τους», είπε ο κ. Ιωάννου.

Για τον “Ιππόδαμο”, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα Σύστημα που, “ναι, υπήρχαν προβλήματα, το έχει παραδεχτεί και το Υφυπουργείο Καινοτομίας, αλλά βελτιώνεται. Άρα διερωτώμαι γιατί αυτή η αντίδραση τη δεδομένη στιγμή, εφόσον τα προβλήματα επιλύονται και είναι παραδεκτό ακόμη και από τον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ ότι υπάρχει βελτίωση”.

“Δεν πάμε πίσω στο χαρτί, διότι αυτό θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι μελετητές μπορούν το Σαββατοκύριακο και στον χρόνο τους να υποβάλουν αιτήσεις αντί να πηγαίνουν με τα αυτοκίνητα σε άλλη Επαρχία, αυτό τους γλιτώνει χρόνο. Υπάρχουν κι άλλα πλεονεκτήματα, όπως η ηλεκτρονική υπογραφή. Είναι ένα Σύστημα που βελτιώνεται και είμαι βέβαιος ότι με τις διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει από τον Υφυπουργό Καινοτομίας θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο”, δήλωσε ο Υπουργός.

Στεγαστική πολιτική

Σε ερώτηση, στη συνέχεια, αναφορικά με τη στεγαστική πολιτική, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στην έναρξη υποβολής αιτήσεων από σήμερα για το Στεγαστικό Σχέδιο παραχώρησης οικονομικής βοήθειας για τους νέους και τα νεαρά ζευγάρια κάτω των 41ός ετών και το Σχέδιο Ανακαινίζω-Ενοικιάζω. «Κρίνοντας από τα ερωτήματα που έχουμε δεχτεί τις τελευταίες μέρες, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση, ειδικά για το στεγαστικό σχέδιο οικονομικής βοήθειας για νέους κάτω των 41ός ετών, μέσω του οποίου θα εγκριθούν 400 αιτήσεις», δήλωσε.

Πρόσθεσε πως γίνεται προσπάθεια για να ενισχυθεί και η ύπαιθρος, παρόλο που το μεγαλύτερο πρόβλημα στέγασης εντοπίζεται στις αστικές περιοχές. Ο Υπουργός Εσωτερικών παρέπεμψε στα στεγαστικά σχέδια αναζωογόνησης ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών και συγκεκριμένων περιοχών της υπαίθρου, για τα οποία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από πολίτες αλλά και από Κοινότητες για να ενταχθούν στο Σχέδιο.

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο κ. Υπουργός, το Υπουργείο προχωρά με το Σχέδιο Παραχώρησης Οικοπέδων, δηλαδή τη διάθεση κρατικής γης σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, το οποίο είχε τεθεί και σε προηγούμενες συσκέψεις με τα Κοινοτικά Συμβούλια. Το Σχέδιο βρίσκεται για νομοτεχνικό έλεγχο και αναμένεται η έγκρισή του για την εφαρμογή. «Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε κοινότητα έχει πέραν των 10 αιτήσεων από ενδιαφερόμενους και υπάρχει εντός των ορίων της κρατική γη, θα προχωρούμε σε διαχωρισμό των οικοπέδων και αυτά τα οικόπεδα θα παραχωρούνται περίπου στο 25% της αξίας τους στις οικογένειες αυτές», εξήγησε.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι οδεύει προς εφαρμογή μια εισήγηση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, περιπτώσεις προσφύγων που θα συμμετέχουν στο Σχέδιο διάθεσης οικοπέδων, να μπορούν να λαμβάνουν επίσης και τη στεγαστική βοήθεια που παραχωρείται σε εκτοπισθέντες από την Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων.

Απαντώντας σε σχόλια δημοσιογράφου ότι ενδεχομένως να έπρεπε να εφαρμοστεί διαφορετικό στεγαστικό σχέδιο με αυξημένη χορηγία για την Επαρχία Λεμεσού όπου οι τιμές είναι υψηλότερες και λόγω του στεγαστικού προβλήματος που υπάρχει, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι για να είναι βιώσιμο ένα Σχέδιο και να εξυπηρετήσει τον σκοπό του, θα πρέπει να ισχύουν τα ίδια κριτήρια για όλες τις περιπτώσεις. Είπε, παράλληλα, ότι το στεγαστικό πρόβλημα και η έλλειψη οικιστικών μονάδων θα επιλυθεί μέσα και από τα υπόλοιπα Σχέδια που εφαρμόζονται, όπως είναι τα πολεοδομικά κίνητρα με την παραχώρηση επιπρόσθετου συντελεστή δόμησης μέχρι 45% για την παραγωγή κατοικιών. Ήδη, ανέφερε, από το ενδιαφέρον που υπάρχει, αναμένεται να παραχθούν 200 μονάδες και την ίδια ώρα να κατατεθούν στο ταμείο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) €2 εκ. για την υλοποίηση των προγραμμάτων προσιτής κατοικίας του Οργανισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ