Το Τμήμα Βιοπληροφορικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), με Διευθυντή τον Καθηγητή Γιώργο Σπύρου, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ELMUMY (https://www.elmumy.eu/), το οποίο αφορά την ανακάλυψη παραγόντων κινδύνου και καθοριστικών παραγόντων υγείας, οι οποίοι σχετίζονται με την εξέλιξη των μονοκλωνικών γαμμοπαθειών σε πολλαπλό μυέλωμα.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΝΓΚ, η έρευνα χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΥΡΩΠΗ” με το συνολικό ποσό των €9.951.078 και έχει διάρκεια τέσσερα χρόνια.
Συμμετέχουν 12 ευρωπαϊκές ερευνητικές ομάδες και ποσό ύψους €462.750 θα δοθεί στο Τμήμα Βιοπληροφορικής του ΙΝΓΚ για την διεκπεραίωση των ερευνητικών του αναγκών.
Όπως αναφέρεται, τα άτομα του Τμήματος Βιοπληροφορικής του ΙΝΓΚ, Δρ Νέστορας Καραθανάσης και Δρ Κυριακή Σάββα (μεταδιδακτορικοί ερευνητές) και Γρηγόρης Γεωργίου (διδακτορικός φοιτητής) συμμετέχουν στο πρόγραμμα, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Γιώργου Σπύρου.
Σημειώνεται ότι το πολλαπλό μυέλωμα είναι μία χρόνια κακοήθης πάθηση του αίματος, η οποία χαρακτηρίζεται από αργή πρόοδο. «Μέχρι τώρα, δεν υπήρξε κάποια αποτελεσματική θεραπεία, παρά τις πρόσφατες σημαντικές ανακαλύψεις για το τι προκαλεί τη νόσο, καθώς στο τέλος η νόσος αναπτύσσει αντίσταση σε όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις», προστίθεται.
«Ο σκοπός της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Βιοπληροφορικής είναι να αναλύσει μεγάλης κλίμακας ομικά και κλινικά δεδομένα και να εφαρμόσει προχωρημένες μεθόδους βιοπληροφορικής σε δείγματα που θα λαμβάνονται από όλα τα στάδια της ασθένειας (Μονοκλωνική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας [MGUS], ασυμπτωματικό πολλαπλό μυέλωμα [SMM], ενεργό Πολλαπλό Μυέλωμα [MM])», επισημαίνει η ανακοίνωση.
Με τον τρόπο αυτό, αναφέρεται, θα βοηθήσει στην αναγνώριση βιολογικών μορίων και μονοπατιών που ευθύνονται για την έναρξη, την πρόοδο και την αντίσταση στη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος. Παράλληλα, αποτελέσματα που θα παραχθούν από την ανάλυση των ομικών δεδομένων θα χρησιμοποιηθούν και για τον προσδιορισμό νέων επανατοποθετημένων φαρμάκων για την ασθένεια αλλά και για τα πρώιμα στάδιά της.
Τονίζεται ότι οι μέχρι τώρα έρευνες έδειξαν ότι η νόσος δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις διαθέσιμες θεραπείες, γεγονός που οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα ότι υπάρχουν κρίσιμες πτυχές της πολύπλοκης αυτής παθολογίας οι οποίες χρειάζεται να ερευνηθούν περαιτέρω.
Καταληκτικά, το ΙΝΓΚ εκφράζει ιδιαίτερη χαρά για τη συμμετοχή του σε αυτό το πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι με τη χρήση προχωρημένων μεθοδολογιών βιοπληροφορικής σκοπεύει να συμβάλει στην κατανόηση της σταδιοποίησης της νόσου και στην πρόταση νέων θεραπευτικών σχημάτων ανά στάδιο της νόσου.
Πηγή: ΚΥΠΕ